Hrskavi prilog

Super recept za kukuruzni hljeb

Izvana hrskav, iznutra mekan, ukusan i mirisan – kukuruzni hljeb odličan je za mesne nareske, paštete, ali možete ga jesti i samog. Donosimo super recept koji će vas oduševiti.

Ovaj kukuruzni hljeb je prava poslastica baš zbog jednakog omjera kukuruznog i glatkog brašna, a koristi se kvasac i prašak za pecivo.

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna, 250 g glatkog brašna, pola svježeg kvasca, pola vrećice praška za pecivo, mala kašika šećera, 200 ml mlijeka, 200 ml vode, 3 male kašike soli, kašika suncokretova ulja, 2 kašike kukuruzne krupice

Priprema:

Pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavite sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno te dodajte so i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodajte aktivirani kvasac, vodu i kašiku ulja te zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke. Tijesto ostavite u toplom okruženju, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kad se udvostručilo volumenom, tijesto premijesite i stavite u kalup za pečenje hljeba. Ostavite da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zarežite crtice na površini. Posipajte hljeb kukuruznom krupicom i stavite peći od 20 do 30 minuta na 180 stepeni. Hljeb nakon pečenja ostavite da se ohladi i tek ga onda režite na šnite.