MEDIJSKI PLAYER

Legendarni Winamp otvara kod i poziva programere iz cijelog svijeta na saradnju

Winamp, medijski player za Windows koji je debitirao 1997. godine i odigrao ključnu ulogu u MP3 eri, otvara svoj izvorni kod. Ovaj legendarni softver, uz koji su odrastale mnoge generacije korisnika, poznat je po laganoj upotrebi, prilagodljivosti i bogatom ekosistemu dodataka.

Trenutni vlasnik Winampa, kompanija Llama grupa, najavila je da će 24. septembra 2024. godine otvoriti izvorni kod aplikacije. Programeri širom svijeta pozvani su da sudjeluju u poboljšanju i daljnjem razvoju ovog softvera svojim znanjem i idejama.

“Winamp će ostati vlasnik softvera i zadržati kontrolu nad inovacijama uključenim u službenu verziju“, naglasio je Alexandre Saboundjian, izvršni direktor Llama grupe.

Verzija Winampa otvorenog koda nazvat će se FreeLlama. Zainteresirani programeri mogu se registrirati za sudjelovanje na web stranici.

Historija Winampa obilježavaju usponi i padovi. Iako je u početku bio savršeno pozicioniran na tržištu s inovativnim funkcijama, kasnije se borio da se održi relevantan u usporedbi s novim rivalima koji su nudili sofisticiraniji i grafički privlačniji interfejs, poput iTunesa. Dodatno, rast popularnosti streaming usluga samo je pogoršao njegovu situaciju.

Ovo je, naravno, pojednostavljeno prikazivanje složene historije Winampa.

Otvaranjem izvornog koda, Llama grupa nudi novo poglavlje u priči o Winampu. Poziv programerima širom svijeta da se pridruže projektu predstavlja uzbudljivu priliku za oživljavanje ovog legendarnog softvera i prilagođavanje savremenim trendovima i potrebama korisnika.