BOLJE IZBJEGAVATI

Ne jedite paradajz ako pijete ove lijekove! Može smanjiti učinak i pogoršati simptome

Paradajz je općenito zdrav te je neizostavan dio većine obroka i salata. Ipak, postoje neki slučajevi u kojima je najbolje da ga izbjegavate, osobito ako imate čir na želucu, piše Health Digest.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcija, 13,5 miligrama magnezija, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalija. Dok mnoge namirnice gube dio svoje nutritivne vrijednosti kuhanjem, paradajz zadržava svoje vitamine i minerale.

Američki Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) izvijestio je da otprilike jedan posto do šest posto Amerikanaca pati od čira na želucu ili peptičkog ulkusa.

Čir je ranica koja se razvije unutar sluznice želuca, a najčešći krivac za to je korištenje nesteroidnih protuupalnih lijekova ili bakterijska infekcija H. pylori. U rizičnoj grupi su ljudi koji puše i starije osobe.

Paradajz pogoršava simptome čira

Za neke pojedince, čir na želucu može doći s neugodnim gastrointestinalnim simptomima, a određena hrana, poput paradajza, može ih samo pogoršati. Iako neki ljudi nemaju simptome, osobe s čirom na želucu mogu osjetiti bol u trbuhu, nadutost, mučninu, podrigivanje ili osjećaj pretjerane sitosti nakon jela.

Medical News Today izvijestio je da nakupljanje kiseline u gastrointestinalnom traktu pridonosi razvoju peptičkih ulkusa. Hrana s visokom koncentracijom kiseline dodatno pridonosi nakupljanju kiseline, a paradajz je jedna od takvih namirnica.

Konzumiranje paradajza može prvenstveno povećati rizik od razvoja čira na želucu, ali također može negativno djelovati na one koji ga već imaju.

Određeni lijekovi na recept, kao što su inhibitori protonske pumpe ili H2 blokatori, mogu se koristiti za ubrzavanje zacjeljivanja i smanjenje proizvodnje želučane kiseline.

Međutim, stručnjaci tvrde da proizvodi od paradajza mogu neutralizirati učinke ovih lijekova i umjesto toga potaknuti simptome slične žgaravici. Limun, grejp i narandža također spadaju u kategoriju vrlo kiselog voća koje biste trebali izbjegavati.