imamo recept

Kuhar otkrio tajnu omiljene kajgane kraljice Elizabethe: Ključ je u dva tajna sastojka

Neka od omiljenih jela britanske kraljice Elizabethe II bili su čajni kolačići, riba, mango i džem od jagoda. Čak je tvrdila da sendviče s džemom jede svaki dan uz popodnevni čaj. Za doručak je voljela razne stvari, no među najtraženijima bila je - kajgana, napravljena na poseban način.

Naime, njen je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom.

Kad bi za doručak poželjela puno proteina, njen bi kuhar pripremio kajganu s tri organska jaja i kašikom mlijeka. Prvo bi sve to izmiksao pa smjesu izlio u lagano zagrijanu tavu, na kašiku rastopljenog maslaca. Tako su jaja ostala rahla, bez grudvica.

Neposredno prije nego što bi se jaja potpuno stvrdnula, dodao bi otprilike kašičicu limunove korice i prstohvat muškatnog oraščića. Kad bi jaja bila gotova, ukrasio bi ih crnim biberom i vlascem i odmah poslužio kraljici.

Popularni obrok Kraljice bilo je i - čajno pecivo uz čaj, a voljela je i klasične žitarice.

Za ručak je često jela ribu s povrćem kuhanim na pari. Za međuobrok pojela bi si keks ili mali sendvič s džemom.

Među favorite za večeru spadao je losos, njena omiljena riba.

Za desert je rado jela bijele breskve uzgojene u blizini dvorca Windsor, piše RD.