PROTEST PROTIV SPONZORA

Više od 100 izvođača povuklo se s muzičkog festivala Great Escape

Više od 100 izvođača povuklo se s muzičkog festivala Great Escape u Brightonu, a na taj su se potez odlučili u sklopu protesta protiv sponzora događaja, Barclays banke.

Naime, Barclays Bank, koja sponzorira nekoliko britanskih festivala uključujući Great Escape, Latitude i Isle of Wight, povećala je svoja ulaganja u firme koje se bave prodajom oružja Izraelu. Zbog toga je nastala kampanja “Bands Boycott Barclays”, kojom umjetnici odbijaju financiranje genocida u Gazi.

Great Escape jedan je od ključnih muzičkih događanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u sklopu festivala godišnje nastupa oko 500 umjetnika na raznim lokacijama u Brightonu. Ove je godine čak 25% izvođača odustalo od nastupanja u znak podrške Palestini.

Jarvis Cocker, Anna Calvi, Stormzy i mnogi drugi odbili sudjelovanje

Među muzičarima koji su odbili sudjelovati su Jarvis Cocker, koji je trebao održati uvodni govor na festivalu pod nazivom “Biophobia”, opisan kao “poseban razgovor na temu klime”, čiji je domaćin dobrotvorna organizacija Briana Ene EarthPercent, ali događaj je izbrisan s web-stranice festivala.

Anna Calvi, Stormzy i Kae Tempest su također ove godine su odlučili odbiti sudjelovanje na festivalu. Nadalje, Alfie Templeman je potvrdio da neće nastupiti i rekao da se njegov “moral ne može i neće uskladiti sa spojem zabave i ljudske patnje”

Nick Cave ima suprotno mišljenje

S druge strane, Nick Cave je odlučio nastupiti na festivalu. Na svojoj web-stranici The Red Hand Files je prethodno objavio jednostavnu poruku: “Svirajte”, a kasnije je objavio i izjavu u kojoj govori da je bitno promovirati vlastitu muziku te barem pokušati napraviti svijet boljim, šireći ljubav kroz vlastitu umjetnost.

Kampanja za prestanak saradnje s Barclaysom

Massive Attack, Idles i Eno bili su među desecima umjetnika koji nisu bili dio lineupa Great Escape festivala, ali su potpisali otvoreno pismo, koje je objavljeno u aprilu, a u kojem se poziva na prestanak saradnje festivala s Barclaysom. Massive Attack su u izjavi podijelili: “Neobično je pomisliti da 2024. promotori i festivali još uvijek ne razumiju da je kao umjetnicima naša muzika na prodaju, ali naša ljudskost i moral nisu.”

Prošle sedmice deseci drugih umjetnika pridružili su se bojkotu, a sveukupno 120 izvođača odustalo je od nastupa. Glasnogovornik organizacije Bands Boycott Barclays rekao je: “Barclays financira genocid nad Palestincima u Gazi, a zatim pere svoju reputaciju partnerstvom s muzičkim festivalima poput Great Escape. Kao muzičari, mislimo da je to vrijedno prezira.”