odluke

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Izvještaj o radu Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.

Komisija je k znanju primila Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2023. godinu.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH od 15. aprila 2023. godine za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu kompatibilnosti odredbe člana 12. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH sa odredbama čl. I stav 2. i člana II stav 4. Ustava BiH, te članom 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a čiji je podnosilac Sud BiH, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH konstatovala je da odredba člana 12. Zakona o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH samo upućuje na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvenog osiguranja u skladu s entitetskim zakonima, te da ova pravna norma ne sadrži bilo kakvu osnovu za diskriminaciju u pogledu ostvarivanju prava na zdravstveno osiguranje i bolovanje.

Ustavnopravna komisija donijela je odluku da će, u ime Komisije, na 18. konferenciji predsjednika sudova u BiH i na 18. konferenciji glavnih tužilaca u BiH koje će, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH biti održane 28. i 29. maja u Tesliću, učestvovati predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Albin Muslić i zamjenik predsjedavajućeg Milan Petković.

Ustavnopravna komisija k znanju je primila preporuke Ombudsmena za ljudska prava po žalbi Inicijative „Građanke za ustavne promjene“, od 29. aprila 2024., čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Za narednu sjednicu Komisije odloženo je donošenje odluke o imenovanju predstavnika Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH u Radnoj grupi za izradu IV periodičnog izvještaja o provođenju Pakta o građanskim i političkim pravima, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.