kako će glasati?

U NS-u zatečeni, u SDP-u bez komentara na pismo Bećirovića. Iz NiP-a poručili: Ako promijenimo stav – sve ćemo derogirati

Nakon pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u kojem poziva poslanike da ne podrže imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, kontaktirali smo federalne parlamentarce za komentar.

Iz Naše stranke su nam rekli da su zatečeni pismom, tačnije rekao nam je njihov zastupnik Mirsad Čamdžić.

SDP-ov Belmin Zukan je kazao da u SDP-u nemaju zvaničan komentar po ovom pitanju.

A iz Naroda i Pravde smo dobili nejasan odgovor na naš upit za komentar NiP-ovoj zastupnici Amri Junuzović-Kaljić.

"Mi smo od početka otkako je počela ova, potpuno neopravdana trakavica, oko izbora sudije Ustavnog suda. Parlament je postupio po postojućoj proceduri koja je kao takva funkcionalan od samog početka. Pri toj proceduri su sve instance prošle onako kako su prošle i kako je to trebalo. Dakle, ako bismo u ovom momentu, a i Bećirović to zna, promijenili stav pa rekli nije to tako, mi derogiramo sve urađeno od početka jer je Parlamentarna komisija imala uvid u spisak kandidata, obavila razgovore s njima… sve je prošlo lege artis (prema pravilima, op.a) i drugačijim postupkom bismo derogirali to to nije upitno.

Od sutranje sjednice očekujem da prođe regularno, da se zastupnici ponašaju etično i kulturno. Od redovnog postupka ne treba odstupati niti praviti spektakl, a što se negdje nastoji učiniti. Ako smo to da radimo po pravilima i Poslovniku, oond atako treba da bude, sve sa strane pto doalzi je zbunjujuće. Ustavni sud treba da se popunjava i treba da funkcioniše.

Moja zakonska obaveza je da u radu Parlamenta učestvujem po savjesti. Svi smo se na početku zakleli da ćemo raditi u interesu Federacije i BiH", kazala je za Raport Junuzović-Kljajić.