klub potvrdio

Šok na Ostrvu. U 41. godini preminuo legendarni engleski sportista, bolest je bila jača

Rob Burrow, bivša zvijezda ragbi lige u Engleskoj, koji je neumorno radio na podizanju svijesti o oboljenju motoričkih neurona (MND) nakon što mu je dijagnosticirana ova bolest, preminuo je u 41. godini.

Leeds Rhinos, gdje je Burrow proveo cijelu ligašku karijeru, objavio je da "klub s dubokom tugom može potvrditi da je bivši igrač Rob Burrow CBE preminuo u dobi od 41 godine".

“Rob je inspirirao cijelu zemlju svojom hrabrom borbom protiv bolesti motoričkih neurona od njegove dijagnoze u decembru 2019.

Preminuo je mirno u bolnici Pinderfield u blizini svog doma, okružen svojom porodicom nakon što se razbolio ranije ove sedmice", saopćio je Leeds.

Burrow je igrao ovaj sport na reprezentativnom nivou i osvojio je osam naslova Superlige s Leeds Rhinosima prije nego što mu je bolest dijagnosticirana u 37. godini.

Burrow je uživao u impresivnoj karijeri, predstavljajući Leeds Rhinos, Englesku i Veliku Britaniju, ali ostat će najviše zapamćen po svojoj hrabrosti u borbi izvan terena koja je počela 2019. godine.

"Nekoliko sedmica nakon dijagnoze, puno sam bolje, osjećam se pozitivno i spreman sam to prihvatiti.

Ne želim sažaljenje. Ne želim da me ljudi sažaljevaju, samo želim nastaviti normalno", rekao je Burrow.

Ta odlučnost za zaštitni znak pomogla mu je prikupiti milione funti za dobrotvorne organizacije koje istražuju rijetko, degenerativno stanje mozga i živaca koje mu je na kraju oduzelo glas i prikovalo ga za invalidska kolica.