Region

Strožije mjere: U Hrvatskoj se otkazuju javni događaji, vjerska okupljanja, sve se zatvara

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je kako je Sabor danas usvojio zakone kojima se Nacionalnom stožeru omogućuju veće ovlasti. Rekao je i kako se sve mjere primjenjuju od ponoći te se trenutno odnose na period od 30 dana.

"Primjenjivat će se strože mjere socijalnog distanciranja. Priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice - saune, knjižnice, muzeji, kazališta. Obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata i trgovina, izuzev onih koji prodaju hranu, lijekove, benzinske postaje...", rekao je Božinović.

Najavio je kako će trgovci morati osigurati da se na ulazu u trgovine ne stvaraju gužve.

"Obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s mušterijama - frizeri, pedikeri i ostalo. Obustavit će se sva sportska natjecanja, rad teretana, održavanje izložbi, sajmova, plesnih škola. Obustavit će se i vjerska okupljanja", rekao je ministar.

Najavio je i kako će se primijeniti privremena zabrana prelaska preko granice, osim u iznimnim slučajevima.

"Izuzeci će se odnositi na znanstvene djelatnike, prekogranične radnike, prijevoznike roba u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike, osoblje međunarodnih organizacija, djelatnika civilne zaštite...", rekao je Božinović.