alternativa

Šta su e-goriva i kako mogu smanjiti emisiju štetnih plinova iz automobila?

Kako se približavaju zabrane novih automobila na čisto sagorijevanje, postavljaju se pitanja o tome da li rješenja za alternativna goriva – kao što su e-goriva – također imaju ulogu u smanjenju emisija iz transporta uz elektrifikaciju.

Neki proizvođači automobila i vlade rade na proizvodnji alternativnih načina za gorivo za automobile, kao što je vodonik , ali drugi potiču dva glavna oblika goriva: e-goriva i biogoriva, koja su obje vrste sintetičkog goriva.

Šta su e-goriva?

E-goriva su vrsta sintetičkog goriva proizvedenog korištenjem 'zelenog' vodika i ugljika, često dobivenog iz otpadne biomase ili CO2 zarobljenog iz atmosfere.

Naziv 'e-gorivo' je skraćenica za 'elektrogorivo'. Često je pogodna alternativa benzinu za upotrebu u automobilu sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Kako se proizvode e-goriva?

E-goriva se proizvode odvajanjem vodonika i kisika iz vode pomoću električne energije. Sljedeći korak u procesu uključuje hvatanje CO2 iz zraka, a zatim njegovo kombiniranje s vodonikom i CO2 pomoću hemijske sinteze.

E-goriva su ugljično neutralna, što znači da koriste istu količinu emisije CO2 kao što emituju. Iz tog razloga, neke marke automobila, poput Porschea, smatraju ih potencijalnom alternativom električnim automobilima.

Uklanjanje atmosferskog ugljika putem e-goriva – bilo fotosintezom prilikom uzgoja biomase ili hvatanjem – smatra se da nadoknađuje emisije proizvedene kada se gorivo sagorijeva u motoru.

Prednosti e-goriva

E-goriva mogu pokretati moderne automobile bez potrebe za modifikacijama. Mogu se koristiti i u teškim teretnim vozilima i kombijima.

Dok druga goriva poput vodonika i električne energije zahtijevaju novu infrastrukturu, e-goriva se mogu koristiti s postojećim kamionima za gorivo, rafinerijama i cjevovodima, a benzinske stanice također mogu ostati iste.

Trebate napuniti automobil pomoću e-goriva? Imate sreće - potrebno je samo nekoliko minuta, poput punjenja benzinom ili dizelom.

Nedostaci e-goriva

Ključni problem s e-gorivima je taj što su skupa za proizvodnju i što se još ne mogu proizvoditi u velikim količinama.

Unatoč tome što su čistija za proizvodnju, e-goriva i dalje emituju plinove koji su štetni za okoliš, slično benzinu i dizelu.

Kao i kod fosilnih goriva, njihovo sagorijevanje proizvodi otrovni ugljični monoksid i dušikov oksid, koji predstavljaju zdravstveni rizik za lokalne zajednice. U slučaju e-goriva, postoji ogromna potreba za energijom koju treba prevazići za proizvodnju potrebnog vodonika.