narušavanje slobode medija

Huremović osudio cyber napad na poljsku državnu novinsku agenciju PAP

Direktor Federalne novinske agencije (FENA) Elmir Huremović osudio je cyber napad na poljsku državnu novinsku agenciju PAP.

"Uime Federalne novinske agencije odlučno osuđujem cyber napad na web stranicu Poljske novinske agencije. Takvi napadi, koji imaju za cilj narušavanje slobode medija i ometanje slobodnog protoka informacija, predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokratskim vrijednostima. Stoga, apeliram na sve medijske kuće u našoj zemlji da podignu nivo sigurnosti svojih informacijskih sistema kako bismo spriječili eventualne slične incidente na našem teritoriju", izjavio je Huremović.

On je ujedno pozvao građane Bosne i Hercegovine da budu oprezni i kritični prema vijestima koje sadrže neuobičajeni sadržaj ili senzacionalistički ton.

"Ključno je provjeriti informacije na više izvora kako bismo se efikasno suprotstavili potencijalnim prijetnjama koje mogu zadesiti naše medijske kuće. Federalna novinska agencija ostaje trajno opredijeljena prema istinitom i objektivnom izvještavanju. Kroz solidarnost i odgovoran pristup medijima, možemo zajedno očuvati integritet slobodnog novinarstva u Bosni i Hercegovini", poručio je Huremović.

Poljska novinska agencija PAP pogođena je cyber napadom, a sve relevantne informacije u vezi sa ovim kritičnim incidentom trenutno se dostavljaju nadležnim organima, napisali su likvidator PAP-a Marek Blonski i glavni urednik PAP-a Wojciech Tumidalski u zajedničkoj izjavi u petak popodne.

"Radimo na jačanju sigurnosti svih naših sistema i usluga", dodali su Blonski i Tumidalski.

Napisali su i da su u petak popodne oko 14 sati na servis PAP-a puštena dva izmišljena izvještaja o djelimičnoj mobilizaciji u Poljskoj koja je trebala početi 1. jula 2024. godine.

"PAP nije bio izvor izvještaja. Izvještaji, koji nisu bili ni pisani ni poslati od strane osoblja PAP-a, odmah su poništeni i povučeni iz službe", rekli su Blonski i Tumidalski i izrazili spremnost da blisko sarađuju sa svim službama koje istražuju incident.