spremni na prodaju

Promašaj protiv Reala mu došao glave: Adeyemi saznao šta će Dortmund da mu uradi ovog ljeta

Borussia Dortmund spremna je ovog ljeta prodati Karima Adeyemija za 30 miliona eura, prenose njemački mediji.

Uoči finalnog okršaja crno-žutih Lige prvaka s Real Madridom, sportski direktor Sebastian Kehl pokušao je demantirati tvrdnje Sky Germany da je Dortmund otvoren za prodaju Adeyemija ovog ljeta.

Međutim, ovo je vjerojatno bila samo PR igra kojom se pokušalo izbjeći neželjeno ometanje uoči najveće utakmice u historije kluba u više od desetljeća. Doista, BILD sada ponavlja da je 22-godišnjak zaista na tržištu ovog ljeta - po pravoj cijeni.

Bio je ovo prilično značajan pad za nekadašnjeg wunderkida. Povezan s klubovima poput Barcelone i Liverpoola dok je zabijao iz zabave u RB Salzburgu, njemački mladić nije uspio zapaliti svijet otkako je 2022. prešao u Dortmund za 30 miliona eura.

Iako je Adeyemi imao svoje trenutke u Ligi prvaka prošle sezone krilo je često razočaravalo lošim odlukama ili tehničkim nedostacima, posljednji put u finalu Lige prvaka kada je izašao 1 na 1 sa golmanom Courtoisom.

Dortmund je, kako se tvrdi, sada spreman smanjiti svoje gubitke. BVB je sretan da nadoknadi svoj izvorni izdatak od 30 miliona eura, a neimenovani klubovi Premier lige navodno su zainteresirani.

Prodaja Adeyemija uvelike bi pomogla Dortmundu da ostvari svoj krajnji ljetni cilj da vrati Jadona Sancha u klub za stalno.

On je u ponedjeljak na svojim kanalima na društvenim mrežama napisao iskrenu poruku Crno-žutim za oproštaj: "Želim zahvaliti svima koji su uključeni u tako nevjerojatan klub. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti što ste me poželjeli natrag kao svi vi tokom ovih zadnjih 6 mjeseci."

"Hvala Edinu Terziću, Sebastianu Kehlu i Hans-Joachimu Watzkeu što su vjerovali u mene i vratili me nazad. Na kraju, posebno hvala navijačima BVB-a. Vaša podrška je nevjerojatna i zauvijek sam vam svima zahvalan!"

Međutim, Dortmund i igrač također žele osigurati da ovo zbogom neće biti zauvijek. Iako je Sancho voljan vratiti se u Man Utd pod novim menadžerom - kako je ekskluzivno otkrio FootballTransfers prošlog oktobra - on je također otvoren za dugoročni prelazak u Dortmund.

U ovom trenutku, međutim, Dortmund si jednostavno ne može priuštiti krilnog napadača i njihov prvi prioritet je da Ian Maatsen pređe za stalno iz Chelseaja. Athleticov stručnjak za transfere David Ornstein nedavno je ponovio da će, kako stvari stoje, Dortmund moći zadržati Sancha samo još jednom posudbom.

Prodaja Adeyemija bi pak mogla drastično promijeniti situaciju. Dodatnih 30 miliona eura od odlaska Nijemca i naknada u sličnoj regiji za traženog napadača Donyella Malena mogli bi omogućiti Dortmundu da napravi ozbiljan pokušaj za Sancha.