Poznato je kako pretjeran unos soli šteti našem zdravlju, a najviše se spominje u kontekstu visokog krvnog pritiska. Iako ćemo u redukciji ovog minerala prvo pomisliti na smanjenje kuhinjske soli, skriveni predatori zapravo se kriju u ultra procesiranoj hrani. No, još se jedna činjenica pokazala zanimljivom po pitanju soli. Osim što potiče hipertenziju pa onda i rizik za moždani te srčani udar, naučnici su pokazali da prekomjerna konzumacija soli može imati negativni utjecaj i na naš crijevni mikrobiom.
Sol i crijevni mikrobiom
Otkrila je to ova studija u kojoj su naučnici došli do zaključka kako konzumiranje visokih razina natrija može suzbiti neke od korisnih mikroba koji žive u našim crijevima. Stoga, ispostavlja se da čak i male promjene u navikama jedenja slane hrane, mogu utjecati na mikrobe.
Natrij skriven u ultra procesiranoj hrani
Većina jede previše natrija, a da toga nije ni svjesna. Prosječno svaki dan u organizam unesemo 11 grama soli, a to je dva puta više nego što je preporuka (pet grama) i čak pet puta više od fizioloških potreba našeg organizma. Oko 70 posto prehrambene soli dolazi iz ultra procesirane hrane poput hljeba, pizze, čipsa, suhomesnatih proizvoda, instant juha i ostalog.
Opasnosti
Kad je u pitanju zdravlje korisnih mikroba, evo šta višak soli može učiniti:
- Manje zdravih mikroba: Rezultati ove kliničke studije otkrili kako su oni koji su unosili višak soli u organizam, uzrokovali smanjenje važnih crijevnih mikroba poznatih kao Lactobacillus, koji je važan za naš imunosni sistem.
- Više mikroba koji loše djeluju: U velikim opservacijskim studijama naučnici su otkrili da oni koji konzumiraju veće razine natrija, imaju veću vjerojatnost zadržavanja patogenih bakterija u crijevima.
- Manja raznolikost mikroba: Iste te studije pokazuju da osobe koje konzumiraju puno soli obično imaju manju raznolikost mikrobioma, što je povezano s višim stopama pretilosti, hipertenzije i drugih hroničnih bolesti.
- Manje kratkolančanih masnih kiselina: Kratkolančane masne kiseline koje proizvode naši crijevni mikrobi, dobre su za naše metaboličko zdravlje. To je pokazala i ova studija koja je tražila od 145 odraslih osoba s neliječenom hipertenzijom da slijede dijetu s niskim unosom natrija tokom šest sedmica. Istraživači su otkrili da kada su sudionici jeli manje natrija, imali su više razine kratkolančanih masnih kiselina, niži krvni pritisak i poboljšanja zdravlja krvnih žila u usporedbi s dijetom s više natrija.
Kako smanjiti unos soli?
Znamo, ponekad je lakše reći nego doista se uhvatiti u koštac s izbacivanjem nečeg tako finog, međutim, za zdravlje smo spremni učiniti sve, zar ne?
Smanjite unos ultra procesirane hrane
To znači da u prehranu čim više uključite onu hranu koja je minimalno obrađena. To su svježe voće i povrće, ribe, orašasti plodovi, obični jogurti, meso peradi, jaja i ostalo. Pritom smanjite konzumaciju raznih pizza, tjestenina, salama, gotovih umaka, čipsa, krekera i ostalih obrađenih proizvoda.
Čitajte deklaracije
Kao što su mnogi od vas stekli naviku gledati kilokalorije i količinu ugljikohidrata na pakiranjima gotovih proizvoda, pokušajte uvrstiti u ovaj ritual dodatnu naviku provjeravanja sadržaja natrija. Općenito, hrana se smatra siromašnom natrijem ako osigurava pet posto ili manje dnevne vrijednosti natrija po obroku.
Koristite zamjenu
Iako sol sama po sebi nije loša, štoviše, potrebna je našem organizmu, svako pretjerivanje je loše. Jedan od načina za ublažavanje utjecaja soli na zdravlje uključuje povećanje unosa kalija pa tako kuhinjsku sol možete zamijeniti kalijevim ili natrijevim kloridom. Također, možete jesti hranu bogatu kalijem poput lisnatog povrća, leće, graha, slanutka, naranče, banane, kivi, mango i ostalo.
Koristite začine
Umjesto da svoju hranu začinite kuhinjskom soli, pokušajte umjesto toga upotrijebiti bijeli luk u prahu, crni biber, sjemenke susama i druge biljke koje su minimalno prerađene.