Sezona mladog krompira je počela, a sa njim i raznoliki recepti koji će krasiti vašu trpezu. Prženi, kuvani, pečeni, kao prilog ili dIo salate - mladi krompirići su uvijek ukusni.
Zato vam donosimo recept za krompire iz rerne čiji će vas ukus oduševiti.
Sastojci:
1,5 kg krompira
100 ml maslinovog ulja
100 g parmezana
ruzmarin
vlašac
bijeli luk
so
biber
peršun
Priprema:
U duboku šerpu sipajte vodu, pa stavite da se zagrije. Kada proključa stavite dvije kašičice soli, dodajte krompir i kuvajte 10 minuta.
Bijeli luk sitno isjeckajte, dodajte ruzmarin, vlašac, so i biber i sve to sjedinite sa maslinovim uljem.
Krompir procijedite, poredajte u pleh obložen pek papirom, pa ga pritisnite dnom čaše da se raspukne i blago ga zgnječite, vodeći računa da se ne raspadne.
Maslinovim uljem sa začinima prelijte svaki krompir obilno, pa ga stavite da se peče na 200 stepeni oko 25 minuta ili dok ne porumeni.
Kada je gotov, krompir pospite parmezanom i sjeckanim peršunom.