Ako želite prirodno ojačati imunitet, pripremite gusti sok od maslačka koji se uzima na našiku, a od ove nevjerovatne biljke koja raste na svakom koraku možete napraviti i ukusan napitak.
Maslačak raste posvuda i iako na ovu biljku obično gledamo kao na korov, u narodu se maslačak od davnina koristi na razne načine zbog svojih mnogih ljekovitih svojstava. Maslačak je, naime, prava vitaminska bomba, bogat je izvor vlakana te mnogih minerala.
Listove ove superhrane najbolje je brati u proljeće, prije cvjetanja, a izvrstan su sastojak u salatama. Osim u sirovom obliku, popularan je i domaći sok od maslačka, a maslačak je i čest sastojak suplemenata, meda i čajeva jer donosi niz zdravstvenih benefita. Lista je duga, a ovo su samo neki od njih:
Dobar je izvor beta karotena i polifenolnih spojeva koji mogu neutralizirati štetne slobodne radikale pa nas štiti od mnogih kroničnih bolesti,
Ima protuupalno djelovanje,
Pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi,
Može smanjiti loš holesterol u krvi i masnoću u jetri,
Pomaže kod visokog krvnog pritiska,
Može podržati skidanje viška kilograma jer potiče metabolizam ugljikohidrata,
Poboljšava rad imunološkog sistema,
Bogat je kalcijem i vitaminom K koji su važni za zdrave kosti,
Potiče rad probave i pomaže kod zatvora.
Dakle, zaista je mnogo razloga zašto su napici i sirupi od maslačka jako dobra ideja za vas i cijelu porodicu. Donosimo dva jednostavna recepta za gusti sok od maslačka. Prvi se uzima kao sirup na kašiku, a drugi je zapravo hladan čaj koji se pije kao osvježavajuće piće idealno za vruće ljetne dane.
Recept za gusti sok od maslačka
Sastojci
3 šake maslačkova lista
50 ml vode
Postupak
Stavite listove u vodu i zatim tekućinu procijedite u sokovniku ili namočeno lišće usitnite štapnim mikserom pa procijedite kroz gazu. Sirup čuvajte u frižideru i uzimajte ga tri put dnevno, po jednu manju kašiku, najbolje prije jela.
Recept za domaći sok od maslačka
Sastojci
300 g maslačkovog lišća
Šećer ili med
pola limun
200 ml vode
Postupak
Dobro operite lišće maslačka, stavite ga u čašu pa dodajte sasvim malo vruće vode. Gnječite lišće viljuškom. Nakon nekoliko minuta dodajte još vruće vode, skoro do samog ruba čaše. Zatim dobro pomiješajte pa procijedite. Kada se sok od maslačka ohladi, dodajte šećer ili drugo sladilo po ukusu te u sok iscijedite malo limuna.