Kombinacija različitih sastojaka unutar mekanog biskvita nudi pravu simfoniju okusa, a njena jednostavna priprema čini je pristupačnom i za one s manje kulinarskog iskustva.
Slana rolada je savršeno jelo za sve prilike, bilo da se radi o porodičnom okupljanju, prijateljskom druženju ili kao ukusno predjelo na romantičnoj večeri. Ova rolada, koja se može pripremiti unaprijed, omogućuje vam da iznenadite svoje goste bogatim okusima i atraktivnim izgledom.
Kombinacija različitih sastojaka unutar mekanog biskvita nudi pravu simfoniju okusa, a njena jednostavna priprema čini je pristupačnom i za one s manje kulinarskog iskustva. Uz malo truda, možete stvoriti deliciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Sastojci:
6 jaja
prstohvat soli
100 g brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike domaćeg ajvara
Punjenje:
300 g svježeg sira
200 g kiselog vrhnja
3-4 kisela krastavčića
200 g sudžuke
ajvar (po želji)
Priprema: Umutiti bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Pjenasto izmiksati žumanjke te postupno dodavati preostale sastojke. Smjesu lagano kašikom umiješati u snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu u veliki pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni dok kora ne porumeni. Pečeni biskvit izvaditi iz rerne i dok je još topla umotati u roladu zajedno s papirom za pečenje. Ostaviti da se ohladi.
Sjednite svježi sir, kiselo vrhnje i 3 kašike ajvara (po želji). Na kockice narežite krastavce i sudžuku te dodati u smjesu. Namažite smjesu preko rolade te je zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider da se ohladi i stegne.