pregled situacije

Ko su zapravo pobjednici, a ko gubitnici evropskih izbora? Za neke je ovo bila noćna mora

Jedno je sigurno nakon nedjeljnih izbora za Evropski parlament: neće svi slaviti.

Dok je desnica jačala, zeleni i liberali imali su tešku noć. Francuski predsjednik Emmanuel Macron dobio je toliko udaraca da je odmah raspustio nacionalni parlament i raspisao nove izbore.

Evo Politicovog vodiča ko će iskočiti iz kreveta, a ko će se probuditi u živoj noćnoj mori.

Pobjednici

Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije izašla je iz nedjeljnog glasovanja s mogućom koalicijom socijalista, liberala i vlastite Evropske pučke stranke (EPP) desnog centra. Zajedno se očekuje da će ove tri grupe - koje su je podržavale tokom njezina sadašnjeg mandata - imati oko 407 glasova u domu.

Iako joj treba samo 361 glas u parlamentu da osigura drugi mandat, mogućnost prebjega znači da njezina pobjeda još nije gotova stvar. Također će joj trebati podrška nacionalnih čelnika Evropske unije u Evropskom vijeću.

Ipak, EPP je u dobroj poziciji da je progura. Manfred Weber, čelnik EPP-a, pozvao je njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog Macrona da podržavaju von der Leyen još pet godina. EPP je pobijedio u Njemačkoj, Španiji, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Litvi, Luksemburgu, Kipru, Latviji, Estoniji, Finskoj, Hrvatskoj i Grčkoj. Također su osvojili šest mjesta u Nizozemskoj, nadmašivši očekivanja.

Giorgia Meloni

Italijanska desničarska čelnica pobijedila je na izborima u Italiji, znatno ispred svojih suparnika. To je čini, uz Poljaka Donalda Tuska, jednim od rijetkih čelnika velike zemlje EU koji su se vratili kući s pobjedom. Čini se da je poboljšala svoj udio glasova u usporedbi s izborima 2022.

Krajnja desnica

Pobjeda krajnje desničarskog Nacionalnog skupa Marine Le Pen bila je velika priča večeri nakon što je njezin snažan učinak natjerao Macrona da raspusti parlament i raspiše nove izbore. Stranke krajnje desnice također su bile prve u Austriji, izjednačene na prvom mjestu u Nizozemskoj i druge u Njemačkoj i Rumuniji. Reconquest francuskog političara Érica Zemmoura također je ušao u parlament.

Socijalisti

Pa, inekako. Iako nisu baš zabljesnule, evropske stranke lijevog centra zadržale su se, zauzevši drugo mjesto u velikim zemljama poput Španije i Italije i tijesno treće u Francuskoj, gdje je Raphaël Glucksmann, čini se, uskrsnuo lijevi centar. No, nemojte spominjati Njemačku, gdje su Scholzovi socijalisti zauzeli tužno treće mjesto, iza krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku.

Péter Magyar

Saveznik koji je postao suparnik mađarskog premijera Viktora Orbána, Magyar se pojavio kao neosporno lice mađarske opozicije, osvojivši oko 30 posto glasova nakon što je ranije ove godine bacio kapu u ring.

Roberta Metsola

Malteška predsjednica Evropskog parlamenta dobila je svoju stranku dodatno mjesto, nakon što je skupila preko 87.000 prvih preferencija. Malteški mediji izvijestili su da je postala kandidatkinja za europarlamentarku koja je dobila najviše glasova otkako se zemlja pridružila EU.

Gubitnici

Emmanuel Macron

Francuskom je predsjedniku zadat udarac nakon što je njegova stranka zauzela daleko drugo mjesto, jedva ispred socijalista za koje se smatralo da ih je poslao u političko groblje. Njegova vodeća kandidatkinja Valérie Hayer šepajući će se vratiti u Brisele nakon što su je opetovano nadmašivali njeni muški saveznici, ne samo premijer Gabriel Attal. Prema riječima visokog dužnosnika iz njezine stranke Renew, Attal joj je čak zabranio ulazak u vlak iz Pariza za Brisel u nedjelju navečer.

Olaf Scholz

Socijaldemokrate njemačke kancelarke srušili su demokršćani desnog centra i krajnje desna Alternativa za Njemačku. Sa samo 14 posto glasova, SPD je ostvario najgori rezultat na nacionalnim izborima u više od jednog stoljeća. Scholz se suočava s pozivima desnog centra da učini Macrona i raspiše prijevremene izbore.

Zeleni

Nakon snažnog nastupa 2019., Zeleni su doživjeli veliki poraz u Njemačkoj, skliznuvši s 21 mjesta na možda samo 12, jedva su se zadržali u Francuskoj i dobili nulu u Portugalu. Sveukupno su izgubili oko 20 zastupničkih mjesta u tmurnoj noći za borce za klimatske promjene. Stavljajući hrabro lice, jedan od vodećih stranačkih kandidata, nizozemski zastupnik u Europskom parlamentu Bas Eickhout, rekao je da će Zeleni nastojati igrati "konstruktivnu" ulogu u koalicijskim pregovorima - to jest, ako je von der Leyen zainteresirana za razgovor s njima.

Viktor Orbán

Mađarski nacionalistički vođa prošao je lošije od očekivanog, nakon što se suočio s žestokim izazovom Mađara. Dok je njegova stranka Fidesz osvojila 43,8 posto glasova, bio je to njen najgori rezultat ikada na izborima za Evropski parlament. Ipak, Brisel će paziti hoće li izmanevrirati svoje europarlamentarce u nacionalističku skupinu Evropskih konzervativaca i reformista, dajući još jedan poticaj Meloni.

Matteo Salvini

Stranka Liga talijanskog potpredsjednika vlade, koja je 2019. dobila 34 posto glasova i trenutno predsjeda krajnje desnom skupinom Identitet i demokracija, ovaj je put dobila manje od 9 posto, što ju je izjednačilo s Forza Italia (koja je natjecala s ime pokojnog Silvija Berlusconija na glasačkom listiću). Ćao njima.

Evropski parlament

Imali su jedan posao i skockali su ga. Štucanje glasnogovornika parlamenta na pozornici osramotilo je instituciju na njezinoj najvećoj večeri, kada je pročitao različite predviđene rezultate onima koji su prikazani na ekranu iza njega. To je izazvalo podsmijeh prisutnih novinara od kojih je jedan pantomimski povikao: “Iza vas je!”