infrastrukturni projekti

Nišić na Konferenciji o perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja TK-a

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijad Nišić prisustvovao je Konferenciji o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvitka Tuzlanskog kantona, čiji je cilj bio iznijeti i razmotriti ključna pitanja i perspektive razvoja kantona s posebnim naglaskom na prometnu deblokadu i infrastrukturne projekte od značaja za održivi ekonomski napredak.

Na prvom panelu predstavnici JP "Ceste FBiH", JP "Autoceste FBiH" i Željeznica FBiH predstavili su infrastrukturne projekte u TK-u, planove i dosadašnju realizaciju u programima javnih poduzeća, dok su u drugom panelu sudjelovali ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, premijer Tuzlanske županije Irfan Halilagić i predstavnik Udruženja poslodavaca TK Faruk Širbegović.

U okviru drugog panela razgovarano je o utjecaju prometne blokade na privredni razvitak i definiranju prioriteta u prometu, saopćeno je iz brčanske Vlade.

Gradonačelnik Nišić je kazao da je Brčko veliki potencijal za razvitak putne i željezničke infrastrukture kao i da raspolaže velikim transportnim resursom - jedinom međunarodnom riječnom lukom u BiH s dizalicom nosivosti 27 tona, te da je dio transportne mreže dunavskog i crnomorskog sliva.

Naglasio je da ove komparativne prednosti Distrikta u oblasti transportne infrastrukture treba iskoristiti za deblokadu, ne samo TK-a već i oba entiteta, što može dinamizirati ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine.

Naglasio je potrebu za zajedničku podršku sa kantonalng, entitetskg i državng nivoa, uz partnerstvo s lokalnom zajednicom, da se osposobi i modernizira željeznička pruga Tuzla - Brčko, produbi korito rijeke Save, izvrši deminiranje desne obale rijeke, te da se luka može koristiti u punom transportnom kapacitetu.

Također, naglasio je i potrebu brže izgradnje planirane cestovne infrastrukture prema Distriktu. Naveo je važnost komunikacije južnog dijela Distrikta, spajanje asfaltiranom prometnicom dionice Rašljani - Srebrenik, imajući u vidu da je do granice Brčkog ova dionica asfaltirana.

Kazao je da bi se završetkom ovog puta osigurala brža i kvalitetnija komunikacija s Tuzlanskom županijom, te da bi bila značajna u razvoju privrede i poljoprivrede ovog kraja.

Panel diskusija "Prioriteti za prometnu deblokadu Tuzlanskog kantona" fokusirala se na identifikaciju ključnih infrastrukturnih projekata koji su od vitalnog značaja za deblokadu kantona, a panel diskusija o temi "Prometna deblokada Tuzlanskog kantona s pozicije zakonodavne vlasti" osvijetlila je ulogu zakonodavne vlasti u procesu prometne deblokade.

U zaključnom dijelu konferencije izneseni su konkretni zaključci i preporuke.

Zaključci se odnose na modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta, brzih cesta i autocesta u Tuzlanskom kantonu, unapređenje željezničke infrastrukture, unapređenje razvitka Međunarodnog aerodroma Tuzla, te inicijative prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Tuzlanskom kantonu i FBiH.

Organizatori dvodnevne Konferencije su Kantonalna privredna komora Tuzla i Grupacija poslodavaca Tuzlanskog kantona UPFBiH, a na Konferenciji su sudjelovali i članovi Vlade Tuzlanskog kantona predvođeni premijerom Irfanom Halilagićem.