spomenik kulture

Medanhodžić: Dok se bošnjački političari pripremaju za grabljenje fotelja, u tišini uništena nekropola Šadići na Tjentištu

Nekropola Šadići na Tjentištu, Foča, sa 200 stećaka bila je najveća nekropola u istočnoj Bosni, ali izgradnjom magistralnog puta Foča - Gacko ova nekropola je uništena, objavio je Emir Medanhodžić,  predsjednik Fondacije Čuvari baštine – Bassania.

"Dok se bošnjački političari pripremaju za lokalne izbore i grabljenje fotelja, u tišini je nezakonito Zavod za spomenike RS izdao rješenje izvođaču radova kako na tom prostoru nema kulturnih spomenika pod zaštitom", navodi on.

Dodaje da sada svi traže krivca, optužuju vlast RS, ali i upozorava da uvijek postoji druga strana priče.

"Fondacija Čuvari Baštine - Bassania je čistila ovu nekropolu prije dvije godine. Zvali smo sve mještane Šadića i niko nam se nije odazvao (osim Safeta Čučka i njegovog zeta Mirze koji su nam bili i domaćini), čak ni mjesni hodža nije došao.

Kada su Bošnjaci Šadića odselili u Sarajevo i svoje kuće pretvorili u vikendice, ona je prvo umrla u našim dušama, zarasla godinama u grmlje i šiblje, a sada umire i u realnom svijetu.

A vi Fočaci glasajte i dalje za iste političare i budite razjedinjeni i neosjetljivi na vašu bogatu kulturnu baštinu.

Bojim se da će na ovom magistralnom putu biti izgrađen most na Drini kod Bastasa i tako uništiti još jedan biser naše baštine, stari grad Kosman.

Ja sam po majci Fočak, da ne bilo zabune, i volim taj kraj jer sam tu odrastao i proplivao na sastavcima Ćehotine i Drine, ali vrijeme da se svi pogledamo u ogledalo i pljunemo istini u oči.

Čuvajmo našu Baštinu!", poručio je Medanhodžić.