Politika

Sin zočinca Ratka Mladića o ćaćinoj proslavi neustavnog “dana RS”: ‘U zatvoru je, ali je srcem i dušom s nama’

Sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko, izjavio je da je Ratko "dočekao 29. rođendan RS sa radošću i ponosom, jer vidi da se Srpska brani, gradi i napreduje". Kaže Darko patetično da mu je otac uvijek bio skroman i da ne ističe "neku svoju ulogu".

"Prosto je sretan kada vidi da se proslavlja. Svaki rođendan RS ga ispunjava zadovoljstvom i ponosom, iako je tamo gde ne bi trebalo da bude, on je tu srcem i dušom sa nama, svaki trenutak dok je živ, a biće i poslije", rekao je mlađi Mladić, ljubi ga ćaća.

Zakukao je da je Ratko skromno obilježio Božić, ali ne "u krugu porodice" nego u Haškom tribunalu te da niko nije mogao da bude s njim zbog pandemije.

Referirao je Srni zdravstveno stanje oca, kaže da mu se "popravila krvna slika" te ponovo kukumakao kako odbrana već tri mjeseca nije dobila na uvid njegovu zdravstvenu dokumentaciju, te napomenuo da je posljednji izvještaj bio nepotpun.

Ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić osuđen je 2017. na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio ga je krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.