Vijesti

Žestoka rasprava o smjeni Vijeća ministara BiH: SDA-ovci glasno kritikuju. Mektić: Nikakav karakter!

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH krenula je žestoka rasprava o smjenu Vijeća ministara BiH.

Iako se većina zastupnika i stranaka slaže da je ovaj saziv Vijeća ministara možda i najgori u historiji, neće doći do njegove smjene.

Razlog je najava SDA da će oni biti suzdržani.

Međutim, zanimljivo je pratiti raspravu, posebno SDA-ovaca.

Zastupnik SDA Adil Osmanović izvukao je statistiku koja pokazuje da Vijeće ministara nije uradili skoro ništa - da su podnijeli minoran broj novih zakona, da su održali premali broj sjednica, da je blokiran evropski put BiH...

Osmanović je pozvao predsjedavajućeg Tegeltiju da pokrene Vijeće ministara i da konačno počnu raditi.

Na takvu raspravu reagirao je zastupnik SDS-a Dragan Mektić.

"Govoriti na takav način, tako negativno, pored takve kritike, pored takvih riječi ne znam kako možete da ne glasate za smjenu!? Onda za to ne treba nikakav karakter", rekao je Mektić, na šta je Osmanović ustvrdio da je kritika konstruktivna.

"Šta je alternativa gospodine Mektiću? Ne vidimo neku drugu većinu koja bi preuzela odgovornost".

Prije toga su poslanici opozicije u diskusijama razloge za smjenu.

Aida Baručija (NS) kazala je kako je jedini moralan i racionalan potez da ovaj saziv bude raspušten.

“Ilegalno priređivanje igara na sreću, corona party, istupi ministrice Turković, kašnjenje s nabavkom vakcine, negativna refleksija na privredu – radi se o najneefikasnijem Vijeću ministara. Njihov nerad odražava se na živote građana. Ispred nas je težak period i nemamo luksuz da se nastavi s praksom nerada. Ne radi se o demagogiji i politkanstvu, svemu onom što spočitavaju oni koji ih podržavaju. Ovdje se radi o životama sugrađana i sugrađanki i da se stvari pomjere s mrtve tačke i to je jasno svima koji analiziraju dosadašnji nered i stanje u kojem se nalazimo”, kazala je Baručija.

Dodala je kako je migrantska kriza imakla kontroli, a da odgovora od Vijeća ministara BiH nemamo, te da je i to razlog da se transformira.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović naveo je pandemiju i migrantsku krizu kao razloge za potrebu smjene ovog saziva Vijeća ministara.

“S migrantskom krizom možemo vidjeti šta se dešava. Nekorektno je problem koji se dešava u USK adresirati Krajišnicima. Dajte ljudima ovlasti, dajte im novac pa tražite od njih odgovornost. Ovo što se u posljednje vrijeme dešavalo je pomoglo da objasnimo da upravljanje migrantskom krizom je u rukama Vijeća ministara nikako u rukama lokalne zajednice koja nema ni novac ni ovlast”, rekao je Magazinovičć navodeći jedan od od razloga.