demonstracije u tel avivu

Izraelci protestuju pred Knessetom: Traže prijevremene izbore i okončanje rata u Gazi

Grupa Izraelaca organizovala je u srijedu demonstracije u izraelskom parlamentu (Knesset) u zapadnom Jerusalemu, zahtijevajući prijevremene izbore i prekid rata Tel Aviva protiv Pojasa Gaze, objavili su izraelski mediji.

"Grupa demonstranata okupila se u blizini kafeterije u zgradi Knesseta, tražeći prijevremene izbore", objavio je izraelski list "Haaretz".

Jedan od demonstranata je kazao da je "nemoguće da na vlasti ostane Vlada tokom čijeg je mandata poginulo 1.500 civila i vojnika, a oteto više od 200 djece, žena i muškaraca".

"Rat bez ciljeva i kraja mora biti okončan, Knesset mora biti raspušten, a vlast se vratiti ljudima. Zahtijevamo izbore odmah", poručili su okupljeni.

Posljednji izbori u Izraelu održani su krajem 2022. godine, što je rezultiralo formiranjem sadašnje Vlade na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je legalno na vlasti na četverogodišnji mandat osim ako se Knesset ne raspusti ili iskaže nepovjerenje Vladi.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijeno je 37.396 Palestinaca, većinom žena i djece.