aktivisti

Vandali narandžastim sprejom išarali Stonehenge. Kažu da su to uradili da bi nam svima bilo bolje

Prosvjednici koji danas nose majice Just Stop Oil prskaju prahom na historijski spomenik Stonehenge.

Just Stop Oil zatim je na društvenim mrežama podijelio snimke svojih prosvjednika kako prskaju kamenje dok ih javnost pokušava odvući od spomenika.

Prema njihovoj objavi, oni to rade jer žele da 'nadolazeća vlada' (dakle laburisti, u osnovi) potpiše pravno obvezujući sporazum o uklanjanju fosilnih goriva do 2030., piše LadBible.

Rekli su da su počeli prskati Stonehenge oko 11 ujutro uoči ljetnog solsticija.

Očekuje se da će hiljade ljudi otputovati u Stonehenge na događaj koji počinje sutra.

Sada bi mogli doći do stojećih kamenja premazanih narandžastom bojom u prahu.

Just Stop Oil je rekao: "Vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je na čekanju obvezala se provesti izvorni zahtjev Just Stop Oila da nema nove nafte i plina. Međutim, svi znamo da to nije dovoljno.

"Nastavak sagorijevanja ugljena, nafte i plina rezultirat će smrću miliona. Moramo se udružiti kako bismo odbranili čovječanstvo ili riskiramo sve. Zato Just Stop Oil zahtijeva da naša sljedeća vlada potpiše pravno obvezujući ugovor o fazi isključiti fosilna goriva do 2030.

"Neuspjeh da se posvetimo odbrani naših zajednica značit će da će se pristaše Just Stop Oil-a, zajedno s građanima iz Austrije, Kanade, Norveške, Nizozemske i Švicarske pridružiti otporu ovog ljeta, ako njihove vlade ne poduzmu smislenu akciju.

"Kameni krugovi mogu se pronaći u svakom dijelu Europe pokazujući kako smo uvijek surađivali na velikim udaljenostima - gradimo na tom naslijeđu."

Prosvjednici su studentica Niamh Lynch i čovjek iz Birminghama Rajan Naidu.

Lynch je rekao: "Stonehenge na solsticiju je sve o slavljenju prirodnog svijeta – ali pogledajte u kakvom je stanju! Svi imamo pravo živjeti život bez patnje, ali kontinuirano spaljivanje nafte, ugljena i plina vodi u smrt i patnje u neusporedivim razmjerima.”

“Vrijeme je da razmislimo o tome što će naša civilizacija ostaviti iza sebe – što je naše nasljeđe?

Inertnost generacijama dobro funkcionira za kamenje – ne za klimatsku politiku.”

U međuvremenu, Naidu je rekao: "Ili ćemo završiti eru fosilnih goriva ili će era fosilnih goriva završiti nas. Baš kao prije pedeset godina, kada je svijet koristio međunarodne ugovore da ublaži prijetnje nuklearnog oružja, danas svijet treba Fosil Ugovor o neširenju goriva za postupno ukidanje fosilnih goriva i potporu ovisnim ekonomijama, radnicima i zajednicama da se odmaknu od nafte, plina i uglja.”