13. jula

Maestro Zubin Mehta se nakon 30 godina vraća u BiH: Ponovo će dirigovati Sarajevskom filharmonijom

Na današnji dan prije trideset godina, 19. juna 1994. godine, Sarajevo je svjedočilo nevjerovatnom događaju. U gradu koji je već više od dvije godine bio pod opsadom, maestro Zubin Mehta je dirigovao Sarajevskom filharmonijom, izvodeći Mozartov Requiem među ruševinama sarajevske Vijećnice.

Uz Sarajevsku filharmoniju i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo nastupili su svjetski poznati umjetnici José Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildikó Komlósi.

Trideset godina kasnije, Zubin Mehta vraća se u Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju pod motom “Sad je drugačije”, objavila je Sarajevska filharmonija. Ova značajna godišnjica bit će obilježena koncertom kojim će dirigovati Mehta 13. jula u 20 sati u Narodnom pozorištu. Koncert će biti prenošen uživo na Trgu Susan Sontag.

Inače, koncert pod motom "Za bolji svijet" postao je simbol otpora i nade. Mehta je tom prilikom izjavio: "Pred nama su umjetnici - građani Sarajeva. Oni su pod granatama već više od dvije godine. Jednu noć i mi ćemo dijeliti njihovu sudbinu."

Ovaj koncert ostao je u srcima izvođača i građana kao svjetionik nade tokom najmračnijih trenutaka.