premijera

Diplomska predstava Adne Rizvan ‘Adam & Yoshi’ u Pozorištu mladih Sarajevo

Komedija "Adam & Yoshi" premijerno će biti izvedena 27. juna u Pozorištu mladih Sarajevo.

Projekt je diplomski rad na Odsjeku za produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU), studentice Adne Rizvan pod mentorstvom profesora Mirsada Purivatre. Zajedno sa svojim kolegama - studentima i mladim, diplomiranim profesionalcima, Adna Rizvan nastoji postati superheroina vlastite profesionalne umjetničke budućnosti.

Diplomsku predstavu producirala je Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno, u partnerstvu sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu, JU Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Udruženjem Kulturkraft i uz podršku Impression Eyeweara, saopćili su organizatori.

Autor teksta je Tom Cavanaugh i ova predstava je europska premijera teksta. Prevod teksta su uradili studenti pete godine Filozofskog fakulteta, Odsjeka za anglistiku - prevodilački smjer. Adaptaciju teksta i dramaturgiju je radio Armin Behrem, a režiju potpisuje Ajla Bešić.

U predstavi igraju Antonija Julija Blaće, koja je i koreografkinja predstave, te Saša Krmpotić. Za muziku je zadužen Rijad Kaniža, a scenografija, kostimografija i maska su djelo Muhameda Adema Merdžanića. U projekt su uključeni i Amer Čaplja (grafički dizajner), Muhamed Gazibegović (marketing menadžer), Azra Dževahirić i Ana Elena Banduka (asistentice projekta).

"Adam & Yoshi" je priča o bezvremenskom sukobu ženskog i muškog principa, ali u nešto drugačijim uvjetima. Adamovu svakodnevicu razbija dolazak Yoshi, žene sa drugog planeta. Ona donosi ideju novog svijeta u kojem su svi zaposleni, osigurani i imaju krov nad glavom – što nama zvuči utopijski.

A ako si konkubina-konj, čak ne moraš ni da radiš, što Adamu zvuči itekako privlačno, s obzirom na to da on besposličari i živi u porodičnoj kući sa svojom majkom. To mu postaje jedini mogući izlaz iz nefunkcionalnog sistema planete Zemlje. Predstava je prožeta neverbalnim, fizičkim teatrom - jer ono što oboje nose iz svojih svjetova jeste tijelo. Ko će koga i na koji način pripitomiti?, navodi se u saopćenju.