donosimo

Kako su poslovale sankcionirane firme povezane s Igorom Dodikom

Iz OFAC-a su naveli da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje nadziru on i sin Igor

Nakon što je Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionirano sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, i njegovim sinom Igorom, Raport je istražio koliko su miliona iz entitetskog i državnog budžeta 'obrnule' te firme u prošloj godini.

Riječ je o kompanijama Infinity International Group Banja Luka, Infinity Media, K-2 audio usluge, Kaldera Company, Prointer ITSS, Sirius 2010 i Una World Network, koje su prema podacima koje je prikupio Raport u prošloj godini prihodovale ukupno oko 134 miliona KM.

Dobit premašuje 30 miliona KM

Ukupna dobit ovih kompanija, prema podacima s portala Akta.ba premašuje 30 miliona KM i izuzev Una World Network. Infinity Media i K-2 audio usluge sve su poslovale pozitivno.

Iz OFAC-a su naveli da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj kako bi ugovore Vlade RS usmjerio na mrežu privatnih kompanija koje nadziru on i sin Igor.

"Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu povezanost s njima oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore", navedeno je u saopćenju OFAC-a.

A, prema podacima do kojih je došao Raport, najveći prihod od ugovora koji se finansiraju iz budžeta ostvarila je kompanija Prointer ITSS preko čijih je računa prošle godine uplaćeno 79,6 miliona KM! Dobit su prikazali u iznosu od oko 25 miliona KM.

U opisu djelatnosti ove kompanije navodi se da se bavi trgovinom na veliko računarima, perifernom opremom i softverom, računarskim programiranjem, izradom softwarea i izradom i upravljanje bazama podataka.

Većina od skoro 80 miliona KM prihoda na Prointerove račune se slila iz budžeta s entitetskog i državnog nivoa i skoro da nema institucije i kompanije u entitetu RS koja nije poslovala s ovom kompanijom uz čije se poslove već godinama veže ime Igora Dodika, sina Milorada Dodika i odnedavno organizacionog sekretara SNSD-a.

Prema ocjeni OFAC-a dio mreže koja obezbjeđuje "značajne izvore prihoda" za Milorada Dodika, i njegovu porodicu je i firma Kaldera company čiji je i direktor Milenko Čičić završio na crnoj listi.

Redovni 'pobjednici' tendera

Ova kompanija se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njhovih dijelova, zatim proizvodnjom uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije i proizvodnjom opreme za kontrolu distribucije električne energije. U prošloj godini Kaldera je imala prihod od 30,5 miliona KM, a i ova kompanija 'pobjednik' je tendera koje su raspisale i u ukupnom višemilionskom iznosu finansirale institucije i javna preduzeća u entitetu RS.

Firma Sirius 2010 bavi se 'savjetovanjem u vezi s računarima' i 'pružanjem konsultantskih usluga u vezi s računarskom opremom'.

Posao sličan onom koje obavljaju Prointer i njegove 'kćerke firme', ali za relativno malo bh. tržište, naročito ono u RS gdje su dobili najveće poslove, omogućile su Sirijusu prihod u prošloj godini od 17,7 miliona KM.

I ova firma koju OFAC označava kao povezanu s porodicom Dodik čiji su gotovo svi članovi na američkoj 'crnoj listi' najviše je prihodovala od institucija i javnih preduzeća.

OFAC između ostalog navodi da je u aprilu 2024. direktor kompanije "Sirius" podnio ostavku, te da je Igor Dodik bio uključen u biranje njegovog nasljednika.

Infinity International Group Banja Luka, te Infinity media njena kćerka firma također se našla na udaru sankcija američkog OFAC-a, kao i njihov vlasnik Đorđe Đurić. Ove dvije kompanije u prošloj godini su ukupno prihodovale iznos od 5,9 miliona KM, a bave se 'upravljačkim djelatnostima i upravljanjem holding društvima'.

Igor Dodik milione prebacio van zemlje

Prema rezultatima istrage američkog OFAC-a Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je u stvari holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik pet drugih sankcionisanih firmi.

"Đurić i Igor Dodik su namjerno preduzeli korake da prikriju da su uključeni u offshore bankovni račun, i entitet nad kojim dijele kontrolu, čime je vjerovatno omogućeno Igoru Dodiku da premjesti milione eura van zemlje", naveo je OFAC.

Naravno, riječ je o milionima maraka poreskih obveznika iz BiH, jer su poslovi snakcioniranim firmama dodijeljivani iz javnih budžeta, a pitanje je da li će istražni organi u BiH pokrenuti istragu o ovim navodima OFAC-a.

S obzirom na to da su ostali slijepi i gluhi i na dosadašnje navode iz obrazloženja za sankcionirane osobe nema optimizma da će do toga i doći.

I kompanija "Una World Network", u čijem je vlasništvu medijska kuća "Una TV" obilježena je kao jedna od onih povezanih s porodicom Dodik, tačnije Igorom Dodikom o čemu se priča i prije nego što je krenuo program ove TV kuće.

Sada je OFAC to potvrdio i ova kompanija našla se na crnoj listi. Njen prihod u prošloj godini iznosio je oko 800.000 KM, ali je poslovala s gubicima.

Takođe, kako je OFAC naziva, "Dodikova mreža", često se reorganizuje da bi sakrila njihovu uključenost u poslove i izbjegla sankcije.

Kompanija iz mreže podrške porodici Dodik je i K2 – audio usluge koja je u prošloj godini imala prihod tek od 6.000 KM, međutim uloga ove firme u 'zametanju tragova' i prikrivanju stvarnih vlasnika drugih firmi, prema OFAC-u nije beznačajna.

U razotkrivanju plana pokušaja spašavanja već sankcioniranih kompanija OFAC navodi da je Prointer 2021. preuzeo Alternativnu televiziju, ali je vlasništvo ubrzo prebacio na Infinity Media i K-2, nakon što je ATV u januaru 2022. završio na američkoj crnoj listi.

Težak udarac za sve aktere dodjele poslova

"Početkom 2024, trajao je proces spajanja K-2 i ATV, te bi K-2 trebalo da apsorbuje i zadrži svu imovinu ATV-a, dok bi ATV prestao da postoji", pojašnjavaju iz OFAC-a.

Najnovije sankcije firmama povezanim s porodicom Dodik osim Miloradu i Igoru, ogroman su udarac i kompletnom vladajućem režimu u RS, ali i funkcionerima na državnom nivou koji su sigurno imali značajnu ulogu, ali i korist od dodjele višemilionskih poslova sad već sankcioniranim kompanijama.

Podsjećamo, sankcije, između ostalog, znače zamrzavanje imovine pojedinaca i organizacija u SAD, zabranu američkim državljanima da posluju sa njima, dok finansijske institucije, poput banaka, mogu također biti meta sankcija ukoliko sarađuju sa njima.

Osobe sankcionisane od SAD u BiH već su iskusile sve probleme i posljedice toga što su se našle na crnoj listi za koje su rješenje pokušale naći i mijenjanjem zakona u našoj zemlji, ali su ih upozorenja SAD u tome zaustavila.