poslali pismo

Srednja škola u Njemačkoj otkazala dodjelu diploma. Strahuju da bi učenici mogli održati protest u znak podrške Palestini

Srednja škola u Njemačkoj otkazala je ceremoniju dodjele diploma koja je trebala da se održi u julu, zbog zabrinutosti da bi učenici mogli održati protest u znak podrške Palestini.

Kako navode njemački mediji, uprava škole "Tiergarten" u Berlinu poslala je pismo učenicima koji će ove godine diplomirati i njihovim roditeljima.

U pismu je navedeno da su iz pouzdanog izvora dobili informaciju da većina maturanata planira da održi politički protest na svečanosti planiranoj 5. jula.

U tekstu je istaknuto da je uprava škole zabrinuta da bi na svečanosti moglo doći do nemira i da se ne može garantovati sigurnost na događaju, te da je zbog toga svečanost u školi otkazana.

Dalje se izražava žaljenje zbog ove situacije i navodi se da će učenici dobiti knjižice početkom jula.

Njemački mediji navode da je planirano da se svečanost održi u kinu blizu škole.

Prema navodima medija, 50 od 120 učenika je u WhatsApp grupi izrazilo želju da prisustvuju ceremoniji, noseći palestinsku kefiju kako bi pružili podršku Palestini.

Palestinska kefija je postala simbol Palestine širom svijeta, a ima duboke korijene u historiji, koje potječu iz beduinskih zajednica i lokalnih poljoprivrednika u Palestini.