krivične optužbe

Milijarderi iz Švicarske prisiljavali poslugu da radi 18 sati dnevno

Suđenje za trgovinu ljudima počelo je u Švicarskoj u ponedjeljak protiv četiri člana milijarderske porodice Hinduja koji su optuženi za eksploataciju kućnog osoblja u svojoj vili na Ženevskom jezeru.

Plaćali im samo osam dolara za radne dane koji su trajali od 15 do 18 sati i konfiskovanje pasoša onih koji su radili za njih, što je advokat porodice negirao.

    Članovi porodice Hinduja – stariji Prakash i Kamal, njihov sin Ajay i njegova supruga Namrata – suočavaju se sa krivičnim optužbama za trgovinu ljudima.

    Suđenje je počelo u ponedeljak, prenosi Bloomberg, nekoliko dana nakon što su riješili građansku tužbu koju su podnijeli njihovi radnici zbog navodne eksploatacije.

    Detalji nagodbe nisu otkriveni, ali strane su postigle dogovor u petak, šest godina nakon što je građanska tužba podnijeta, zbog optužbi da su plaćali svoje osoblje, uključujući i radnike za brigu o djeci, samo djelić lokalnih plaća i prisiljavali ih da rade ilegalno duge sate.

    Krivične optužbe se odnose na tvrdnje da su Hinduje ilegalno dovodili osoblje u i iz Švicarske nakon što su im konfiskovali pasoše, da slugama nije bilo dozvoljeno da napuste kuću poslodavca bez dozvole i da su im plaćali za rad u Indiji, što znači da nisu imali švicarski novac i stoga malo slobode kada su posjetili zemlju.

    Tužioci traže višegodišnje zatvorske kazne za sva četiri člana porodice Hinduja i zahtijevaju osnivanje fonda za kompenzaciju vrijednog milione dolara za članove osoblja.

    Advokati porodice odbacili su tvrdnje, rekavši da članovi porodice sami nisu bili uključeni u zapošljavanje ili svakodnevno upravljanje osobljem, prenosi Forbes.