Višnje nisu samo ukusne, već su i prepune brojnih vitamina i minerala.
Ovo su neke od prednosti višanja i pozitivni utjecaji koje imaju na organizam, imunitet i održavanje zdrave tjelesne težine.
Bogate antioksidansima
Višnje, posebno kisele, imaju visok sadržaj antioksidanata kao što su antocijani i kvercetin.
Oni su značajni u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upalu, redukujući rizik od hroničnih bolesti, bolesti srca i raka.
Antiinflamatorna svojstva
Višnje također pružaju snažne antiinflamatorne efekte što ih čini korisnim za ljude sa upalnim stanjima poput artritisa.
Može pomoći u smanjenju bolova i ukočenosti, poboljšanju zdravlja zglobova.
Zdravlje srca
Kombinacija antioksidanata i antiinflamatornih jedinjenja u višnjama doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju.
Oni pomažu u smanjenju krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Višnje imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim dodatkom planu za kontrolu težine.
Kvalitet sna
Višnje, posebno kisele sorte, prirodni su izvor melatonina, hormona koji regulira san.
Zbog toga, višnje mogu pomoći da se poboljša trajanje i kvalitet sna.
Pomažu kod gubitka težine
Višnje imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što ih čini odličnim dodatkom planu za kontrolu težine.
Sadržaj vlakana podstiče sitost, pomaže u kontroli apetita i smanjuje ukupni unos kalorija.
Jačaju imuni sistem
Višnje su bogate vitaminima A i C, koji su neophodni za zdrav imuni sistem.
Ovi vitamini pomažu u jačanju odbrane tijela od infekcija i unapređuju opće zdravlje, prenosi HealthShots.