"veliki brat posmatra"

Hoće li im prisjesti parada u Pjongjangu? Putin i Kim “čačkaju mečku”, ali to ovaj put nije samo Zapad

Zagrljaj dobrodošlice na pisti u tri sata, počasna straža vojnika konjanika, ogromni portreti Kim Jong-una i Vladimira Putina koji vise jedan pored drugog u centru Pjongjanga – sve je to osmišljeno da zabrine Zapad.

Putinova prva posjeta Pjongjangu od 2000. bila je prilika za Rusiju i Sjevernu Koreju da pokažu svoje prijateljstvo. I razmetali su se time, a Kim je izrazio svoju "punu podršku" ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Seul, Tokio, Washington i Brisel vidjet će veliku opasnost u tim riječima i u inscenirano organiziranom sastanku.

Trebaju jedan drugog

Međutim, činjenica je da dvojica čelnika osjećaju da trebaju jedan drugog - Putinu je jako potrebno municija da bi nastavio rat, a Sjevernoj Koreji treba novac, navodi se u analizi BBC-ja.

Međutim, prava moć u regiji nije u Pjongjangu.

Putin i Kim zbližavali su se na pragu Kine i stoga su bili oprezni u provociranju Pekinga, vitalnog izvora i trgovine i utjecaja za ova dva režima pod sankcijama.

Čak i dok Putin pozdravlja svoje "čvrsto prijateljstvo" s Kimom, mora znati da ono ima granicu. A ta granica je kineski predsjednik Xi Jinping.

Postoje neki znakovi da Xi ne odobrava rastući savez između dva saveznika.

Izvještaji pokazuju da je Peking pozvao Putina da ne posjećuje Pjongjang odmah nakon sastanka s Xijem u maju.

Već pod pritiskom

Xi je već pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država i Evrope da smanji podršku Moskvi i da joj prestane prodavati komponente koje raspiruju njen rat u Ukrajini.

I ne može ignorirati ova upozorenja.

Baš kao što svijet treba kinesko tržište, Peking također treba strane turiste i ulaganja kako bi se izborio sa sporim rastom i zadržao mjesto druge najveće svjetske ekonomije.

Sada nudi putovanja bez viza posjetiteljima iz dijelova Evrope, kao i sa Tajlanda i Australije. A njegove pande ponovo se šalju u strane zoološke vrtove.

Kim bio domaćin: Srdačan doček za ruskog predsjednika

Percepcije su važne za ambicioznog kineskog vođu, koji želi preuzeti veću globalnu ulogu i izazvati SAD. On sigurno ne želi postati odmetnik ili se suočiti s novim pritiskom Zapada.

Istovremeno, on i dalje upravlja svojim odnosima s Moskvom.

Iako nije osudio invaziju na Ukrajinu, dosad nije ni pružio značajniju vojnu pomoć Rusiji. A tokom sastanka u maju, njegova oprezna retorika bila je u suprotnosti s Putinovim kitnjastim komplimentima o Xiju.

Političko pokriće

Do sada je Kina također pružala političko pokriće za Kimove pokušaje da unaprijedi svoj nuklearni arsenal, blokirajući sankcije koje su predvodile SAD u Ujedinjenim narodima.

Pjongjangovo testiranje oružja omogućilo je Japanu i Južnoj Koreji da ostave po strani svoju gorku historiju i potpišu odbrambeni sporazum sa SAD.

A kako napetosti rastu, više američkih ratnih brodova pojavljuje se u vodama Tihog okeana, izazivajući Xijeve strahove od "istočnoazijskog NATO-a".

Neodobravanje Pekinga moglo bi natjerati Rusiju da preispita prodaju napredne tehnologije Sjevernokorejcima. Mogućnost da se to dogodi također je jedna od najvećih briga SAD.

Andrej Lankov, direktor NK Newsa, kaže da je skeptičan:

"Ne očekujem da će Rusija Sjevernu Koreju snabdjeti velikom količinom vojne tehnologije."

Vjeruje da Rusija "ne dobija mnogo, a vjerovatno bi stvorila potencijalne probleme za budućnost" ako to učini.

A Putin bi mogao shvatiti i da ne vrijedi ljutiti Kinu, koja kupuje rusku naftu i plin i ostaje ključni saveznik u svijetu koji ga je izolirao.

Važniji odnosi

Pjongjangu još više treba Kina.

To je jedina druga zemlja koju Kim posjećuje. Između četvrtine i polovine sjevernokorejske nafte dolazi iz Rusije, ali najmanje 80 posto njenog poslovanja je s Kinom.

Ukratko, koliko god Putin i Jong-un pokušavali izgledati kao saveznici, njihov odnos s Kinom daleko je važniji od onoga što međusobno dijele.

Putin i kineski lider Jinping

Uprkos njihovoj otvorenoj borbi protiv “imperijalističkog Zapada”, ovo je ratno partnerstvo.

Možda će se razviti, ali za sada se čini transakcijskim, čak i dok nadograđuju svoje partnerstvo na nivo "savezništva".

Sporazum koji zvuči impresivno, o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između dvije zemlje, najavljen na sastanku Putina i Kima, nije garancija da Pjongjang može nastaviti isporučivati ​​municiju.

I Kim treba zalihe za sebe jer ima vlastiti front koji mora održavati - granicu Demilitarizirane zone (DMZ) s Južnom Korejom.

Različiti sistemi

Analitičari također vjeruju da Rusija i Sjeverna Koreja koriste različite operativne sisteme, pri čemu je potonji nekvalitetan i star.

Što je još važnije, Rusija i Sjeverna Koreja decenijama nisu davale prioritet svojim odnosima.

Dok je bio prijatelj sa Zapadom, Putin je dvaput sankcionirao Pjongjang. Čak se pridružio SAD, Kini, Južnoj Koreji i Japanu kako bi uvjerili Sjever da odustane od svog nuklearnog programa.

Kad se Kim Jong-un odvažio na niz diplomatskih samita 2018., Vladimira Putina sreo je samo jednom.

S bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom razmijenio je Kim “ljubavna pisma” prije njihova tri susreta.

Također je održao tri sastanka na vrhu s Xijem, prvim međunarodnim čelnikom kojeg je ikada susreo.

S Kinom - i Putin i Kim imaju uloge onih koji nešto traže. A bez Kine, oni i njihovi režimi će patiti...