pravi doživljaj

Fantastična pita u četiri boje: Filove možete sami da birate

Odavno smo naučili da je ukus hrane najbitniji, ali svakako da ne možemo da zanemarimo i izgled.

Ako pripadate grupi ljudi kojoj je izgled hrane važan, probajte da spojite četiri pite u jednu i od toga napravite vizuelno gastronomski doživljaj.

Naravno da je uz to pita veoma ukusna.

Sastojci:

5 kora - u originalnom receptu su heljdine

Fil 1:

kocka feta sira

2 bjelanca

Fil 2:

mljeveno meso

prasa ili crni luk

so, biber, začini po želji

Fil 3:

ajvar

feta sir

Fil 4:

pasa

špinat

kuhana heljda

Priprema:

Stavite koru na radnu površinu i na donji dio sa uže strane nanesite fil. Urolajte koru u kompaktni i mali rolat. Isto ponovite sa svakim filom.

Potom ponovo uzmite jednu koru, stavite je na radnu površinu i složite po dvije već urolane kore sa raznobojnim filovima. Zatim sve zajedno urolajte.

Ovako urolanu pitu, presijecite na pola, stavite u kesu ili foliju i stavite u zamrzivač ili frižider. Potrebno je da se filovi stegnu, da ne bi curilo na sve strane kada budete sjekli pitu.

Stegnutu i dobro ohlađenu pitu, isijecite na parčiće debljine dva centimetra i slažite ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, tako da presjek sa filovima bude sa gornje strane.

Kada sve isječete i nasložite na pleh, pitu stavite u rernu ugrijanu na 220 stepeni. Da bi se ispekla, bit će dovoljno deset do 15 minuta.

Napomena:

Filove možete sami da birate. Neki od prijedloga su tikva, sir, izdinstano meso, špinat…. A mogu i pečene paprike sitno sjeckane i ocijeđene, sir i dosta dinstanog prase i neka obarena žitarica, prenose Vijesti.