Odavno smo naučili da je ukus hrane najbitniji, ali svakako da ne možemo da zanemarimo i izgled.
Ako pripadate grupi ljudi kojoj je izgled hrane važan, probajte da spojite četiri pite u jednu i od toga napravite vizuelno gastronomski doživljaj.
Naravno da je uz to pita veoma ukusna.
Sastojci:
5 kora - u originalnom receptu su heljdine
Fil 1:
kocka feta sira
2 bjelanca
Fil 2:
mljeveno meso
prasa ili crni luk
so, biber, začini po želji
Fil 3:
ajvar
feta sir
Fil 4:
pasa
špinat
kuhana heljda
Priprema:
Stavite koru na radnu površinu i na donji dio sa uže strane nanesite fil. Urolajte koru u kompaktni i mali rolat. Isto ponovite sa svakim filom.
Potom ponovo uzmite jednu koru, stavite je na radnu površinu i složite po dvije već urolane kore sa raznobojnim filovima. Zatim sve zajedno urolajte.
Ovako urolanu pitu, presijecite na pola, stavite u kesu ili foliju i stavite u zamrzivač ili frižider. Potrebno je da se filovi stegnu, da ne bi curilo na sve strane kada budete sjekli pitu.
Stegnutu i dobro ohlađenu pitu, isijecite na parčiće debljine dva centimetra i slažite ih na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, tako da presjek sa filovima bude sa gornje strane.
Kada sve isječete i nasložite na pleh, pitu stavite u rernu ugrijanu na 220 stepeni. Da bi se ispekla, bit će dovoljno deset do 15 minuta.
Napomena:
Filove možete sami da birate. Neki od prijedloga su tikva, sir, izdinstano meso, špinat…. A mogu i pečene paprike sitno sjeckane i ocijeđene, sir i dosta dinstanog prase i neka obarena žitarica, prenose Vijesti.