pixar

Inside Out 2 potopio kinoblagajne širom svijeta

Pixarov film Inside Out 2 je prošlog vikenda dotakao plafon na kinoblagajnama za 2024. sa domaćom prodajom od 155 miliona dolara i skoro 300 miliona dolara širom svijeta, utišavajući kritičare, dok je udahnuo novi život ljetnoj filmskoj sezoni.

Kina su u ponedjeljak zadovoljno trljala ruke jer je zarada za film iznosila 22,4 miliona dolara – samo nekoliko miliona manje od 26,3 miliona dolara ranijeg ljetnjeg izdanja Furiosa: Saga o ludom Maxu koji je debitirao na Dan sjećanja.

Ta cifra od ponedjeljka za Inside Out 2 druga je najbolja ikada za Pixar film, iza samo Nevjerovatnih 2 (23,6 miliona dolara). Ako Inside Out 2 nastavi da ostane otprilike u rangu sa Incredibles 2, gledamo na dobit u drugom vikendu od 80,3 miliona dolara (pad od -56%), na najvišoj granici našeg predviđenog raspona.

Međunarodni zaostaci bi također trebali biti prilično jaki s obzirom na brojke otvaranja vikenda—kao što je Inside Out 2 od 14,3 miliona dolara napravljen u UK/Irskoj, koji čini 71% cjelokupne blagajne na tom tržištu, što je najveće otvaranje tamo od Barbie.

Uz zamah u kojem uživa, nastavak Pixara bi trebao lako prijeći granicu od pola milijarde u svijetu prije nego što izađe.