inflatorni pritisci

Banka Engleske danas objavljuje rekordno visoke kamatne stope

Britanska centralna banka na putu je da zadrži kamatne stope na 16-godišnjem najvišem nivou od 5,25 posto u četvrtak, dok se osnovni inflatorni pritisci pokazuju upornim, lišavajući premijera Rishija Sunaka prijeko potrebnog povećanja ekonomskog rasta uoči izbora 4. jula.

Guverner Banke Engleske Andrew Bailey početkom prošlog mjeseca otvorio je vrata smanjenju kamatne stope, rekavši da je "optimista da se stvari kreću u pravom smjeru" i da je smanjenje kamatne stope u junu opcija, iako to nije svršen čin.

Uprkos jučerašnjim podacima koji pokazuju da je glavna inflacija pala na cilj Banke Engleske od dva posto, prvi put u skoro tri godine u maju - dostižući svoj cilj brže nego u Sjedinjenim Državama ili eurozoni - srednjoročna slika je sada manje ohrabrujuća.

Inflacija, odnosno cijena usluga je pala manje nego što je Banka Engleske očekivala u vrijeme posljednjeg sastanka - samo je pala na 5,7 posto umjesto na 5,3 posto - a rast plata u privatnom sektoru skoro je dvostruko veći od stope koju centralna banka smatra kompatibilnom sa inflacijom od dva posto.

Centralna banka je prošlog mjeseca prognozirala da će inflacija porasti na oko 2,6 posto do kraja godine, pnakon što su efekti nedavnih rezova na regulisane račune domaćinstava za energiju oslabili, prenosi Reuters.