znakovi upozorenja

Simptomi loših kočnica. Evo kada ih je potrebno zamijeniti

Kočnice automobila su od suštinskog značaja za bezbjednost vozila, jer vam omogućavaju da kontrolirate brzinu svog automobila i bezbjedno ga zaustavite. Kao i kod svakog drugog sistema u vašem automobilu, kočnice se moraju redovno održavati i pregledati kako bi se osiguralo da rade ispravno i efikasno radi sigurnosti vas i drugih učesnika u saobraćaju.

Vaš godišnji MOT ili servis su obje prilike da kvalificirani tehničar procijeni stanje vaših kočnica, međutim, uvijek biste trebali biti u potrazi za znakovima upozorenja da one ne rade kako bi trebale.

Koliko često treba provjeravati kočnice?

Trebali biste pokušati provjeriti i kočione diskove i kočione pločice svakih 10.000 km kako biste bili sigurni da sve u potpunosti funkcionira. Vaši kočioni diskovi će se morati zamijeniti nakon 30.000 do 50.000 km u prosjeku, a kočione pločice nakon 20.000 do 40.000. Međutim, ove brojke će ovisiti o kvaliteti dijelova, vašim vozačkim navikama i stanju drugih komponenti kočenja.

Koji su dijelovi kočionog sistema?

Prije nego što razgovaramo o bilo kakvom kvaru kočnica, važno je razumjeti anatomiju vaših kočnica, tako da možete bolje shvatiti kada komponente treba zamijeniti.

Važno je napomenuti da će različite marke i modeli vozila koristiti različite komponente – naprimjer, neki automobili će koristiti disk-kočnice na sva četiri točka, dok drugi mogu koristiti kočnice na stražnjoj strani.

Kočioni diskovi – kružni metalni diskovi koji se okreću vašim točkovima. Kada čeljusti gurnu kočione pločice na diskove, vaš automobil će početi da usporava.

Kočione pločice – pločice sa obje strane kočionog diska koje se guraju o kočioni disk kada pritisnete pedalu kako biste smanjili brzinu automobila.

Čeljusti kočnice – U čeljusti se nalaze klipovi koji guraju kočionu pločicu na disk-kočnice kada pritisnete papučicu kočnice.

Kočiona tečnost – Tečnost koja se koristi u hidrauličnim sistemima za prenošenje pritiska sa vaše noge kroz kočioni sistem kako bi zaustavio vaš automobil.

Kočni vodovi – Vodovi u kojima se nalazi vaša kočiona tečnost i omogućavaju joj da putuje kroz kočioni sistem.

Znakovi da kočnice vašeg automobila ne rade kako treba

Ako niste sigurni kako znati da li je potrebno zamijeniti kočione diskove ili kada je vrijeme za nove kočnice, postoje neki ključni znakovi kojih treba biti svjesni koji ukazuju da je vrijeme da ih zamijenite.

Vaše kočnice ne rade dobro kao nekada

Jedan od glavnih znakova upozorenja da ćete možda morati zamijeniti kočnice je gubitak performansi. Ako primijetite da je papučica kočnice spužvasta kada je pritisnete, možda je potrebno zamijeniti kočione pločice ili vam je malo kočione tekućine.

Niži od normalnog nivoa tečnosti za kočnice mogao bi se svoditi na curenje tečnosti, tako da ćete to morati provjeriti kod majstora što je prije moguće.