otvorena istraga

UEFA povukla potez nakon što je Srbija zaprijetila da će napustiti Euro. Hoće li to skupo koštati Hrvatsku i Albaniju?

UEFA (Evropska nogometna federacija) otvorila je istragu nakon što je srbijanski savez (FSS) zaprijetio da će povući svoju reprezentaciju s Evropskog prvenstva 2024. u Njemačkoj.

Uoči njihovog današnjeg okršaja sa Slovenijom na Euru (1:1), FSS je pozvao na izricanje kazni nakon skandiranja tokom remija (2:2) Hrvatske s Albanijom u srijedu.

Obje grupe navijača optužene su za pjevanje uvredljivih pjesama, odnosno skandiranja "ubij Srbina", prenosi britanski Express.

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović uzvratio je, rekavši:

"Ono što se dogodilo je skandalozno i ​​tražit ćemo sankcije UEFA, čak i po cijenu napuštanja takmičenja."

A sada je UEFA potvrdila da je imenovan etički i disciplinski inspektor koji će ispitati slučaj.

"U skladu s člankom 31 (4) Disciplinskog pravilnika UEFA, danas je imenovan UEFA etički i disciplinski inspektor za provođenje istrage u vezi s potencijalnim rasističkim i/ili diskriminatornim ponašanjem navijača.

Navodno se to dogodilo u sklopu utakmice grupne faze Evropskog prvenstva UEFA 2024. između reprezentativnih selekcija Hrvatskog nogometnog saveza i Albanskog nogometnog saveza, odigrane 19. jun 2024. u njemačkom Hamburgu”, navodi se u saopćenju.

UEFA nije objavila vremenski okvir za slučaj, ali je dodala:

"Daljnje informacije u vezi s ovim pitanjem bit će dostupne u dogledno vrijeme."

Inače, nakon dramatičnog remija sa Slovenijom, srbijanski selektor Dragan Stojković odbio je odgovarati na pitanja o prijetnji odustajanjem usred turnira.

On je čak ustvrdio da nije ni pročitao izjavu svojih šefova.