legendarni glumac

Umro je Donald Sutherland. Ovo je pet najboljih filmova koji su obilježili njegovu karijeru

Legendarni glumac Donald Sutherland (88) preminuo je jučer u američkom gradu Miamiju nakon duge bolesti. 

Sutherland je u 60 godina dugoj karijeri odigrao više od 190 uloga.

Sutherland je rođen 1935. u Kanadi. Studirao je inženjerstvo i glumu, a 1957. je odselio u London kako bi studirao na Akademiji muzike i dramskih umjetnosti.

Collider je napravio listu njegovih najboljih uloga, a ovo je pet Sutherlandovih filmova koji se izdvajaju:

"Animal House" (1978)

Režija: John Landis.

To je svakako film svog vremena, ali također je teško poreći utjecaj "Animal Housea" kao klasika komedije.

Film pripada zvijezdi Johnu Belushiju, ali Donald Sutherland imao je nezaboravnu sporednu ulogu kao profesor Jennings, snimajući samo dva dana i bio je najplaćenija zvijezda filma.

Zanimljivo je, međutim, da mu je u početku ponuđen postotak od bruto zarade filma umjesto fiksne naknade, što je on odbio, misleći da će film propasti.

Odluka je očito koštala Sutherlanda milione zbog iznenađujućeg uspjeha "Animal Housea".

"The Dirty Dozen" (1967)

Režija: Robert Aldrich.

Iako "12 žigosanih" nije remake "Sedam samuraja" na način na koji je to "Sedam veličanstvenih", preuzima duh klasičnog akcijskog filma iz 1954. i prenosi ga u novo okruženje.

Radnja je smještana u Drugi svjetski rat. "Heroji" nisu baš sjajni ljudi, jer su osuđeni kriminalci kojima će se smanjiti kazna ako prežive vrlo opasnu misiju iza neprijateljskih linija.

Donald Sutherland glumi jednog od tih antijunaka.

Ovo je prvi uistinu veliki film u kojem se pojavio, pomažući mu da nastavi s još većim i boljim stvarima u godinama koje su uslijedile.

"Don't Look Now" (1973)

Režija: Nicolas Roeg.

Od svih horor filmova snimljenih tokom 1970-ih, malo je onih koji su tako istinski jezivi i uznemirujući kao "Ne gledaj sada".

Donald Sutherland i Julie Christie glume roditelje koje je potresla tragedija. Zajedničko putovanje u Veneciju nije pomoglo u rješavanju njihove tuge, već je njih dvoje uronilo u mračniju psihološku teritoriju.

"Don't Look Now" nije lako gledati, ali je prilično izvanredno iskustvo za one koji su voljni gledati nešto teško u narativnoj težini i užasu.

"Ordinary People" (1980)

Režija: Robert Redford.

Dobitnik Oscara za najbolji film 1980., "Obični ljudi" porodična je drama koja je vrlo uvjerljiva i fantastično odglumljena.

To je jedan od rijetkih filmova u kojima se čini da svi u glumačkoj ekipi igraju najbolje u karijeri, uključujući Sutherlanda, Mary Tyler Moore, Timothyja Huttona i Judda Hirscha.

Film prati mladića koji je upravo izgubio brata i roditelje koje se bore s činjenicom da su i oni upravo izgubili sina.

"JFK" (1991)

Režija: Oliver Stone.

Između filmova poput "JFK" i "Nixona", teško je poreći da je Oliver Stone snimao neke zanimljive (i politički nabijene) biografske/historijske drame.

Prvi je, posebno, jedan od najambicioznijih i najatraktivnijih epova 1990-ih, koji prati Jima Garrisona, okružnog tužitelja, dok istražuje atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, otkrivajući, u procesu, ono što izgleda kao dramatična zavjera.

To je veliki film, zahvaljujući naraciji kojom se bavi, trajanju i sjajnoj glumačkoj postavi.

Donald Sutherland pojavljuje se u jednoj (iako podužoj) sceni kao tajanstveni gospodin X, koji igra ključnu ulogu u objašnjavanju zavjere Garrisonu i publici.

To je najbolja scena u velikom filmu zahvaljujući Sutherlandu, i čini "JFK" sigurno njegovim najboljim filmom.