pomno ih pratili

Naučnici u čudu: Bolesne čimpanze same se liječe ljekovitim biljem

Divlje čimpanze jedu bilje koje ublažava bol i ima antibakterijska svojstva kako bi se izliječile, otkrili su naučnici.

Opisali su svoj "detektivski rad" u šumama Ugande - posmatrajući životinje koje su izgledale ozlijeđene ili bolesne kako bi utvrdili jesu li se samoliječile biljkama, prenosi BBC.

Kada je povrijeređena životinja u šumi tražila nešto specifično za jelo, istraživači su prikupili uzorke te biljke i dali ih analizirati.

Pokazalo se da većina testiranih biljaka ima antibakterijska svojstva.

Naučnici, koji su svoja otkrića objavili u časopisu PLOS One, smatraju da čimpanze mogu čak pomoći u potrazi za novim lijekovima.

Ne možemo istražiti ljekovita svojstva svih biljaka u ovim šumama, rekla je voditeljica istraživanja dr. Elodie Freymann sa Univerziteta u Oxfordu.

"Pa zašto ne testirati biljke o kojima imamo te informacije - biljke koje čimpanze traže?", dodaje ona.

Tokom protekle četiri godine Freymann provodila je mjesece prateći i pažljivo promatrajući dvije zajednice divljih čimpanzi u šumskom rezervatu Budongo.

Uz traženje znakova boli - životinja koja šepa ili drži svoje tijelo na neobičan način - ona i njene kolege prikupili su uzorke izmeta i urina kako bi provjerili jesu li bolesni ili imaju infekcije.

Obraćali su posebnu pažnju kada je povrijeđena ili bolesna čimpanza tražila nešto što inače ne jede - poput kore drveta ili kore voća.

"Tražili smo ove bihevioralne naznake da bi biljke mogle biti ljekovite", objasnila je Freymann.

Opisala je jednu određenu čimpanzu - mužjaka - koji je imao teško povrijeđenu ruku.

Dok je ostatak grupe sjedio i jeo, ova čimpanza šepajući je otišla tražiti paprat.

"Bio je jedina čimpanza koji je tražio i jeo tu paprat", rekla je ona.

Istraživači su prikupili i analizirali paprat - biljku Christella parasitica, za koju se pokazalo da ima snažna protuupalna svojstva.