euro 2024

Ludnica za ulazak u osminu finala: Gledat ćemo raspucavanje penala već u grupama?

Evropsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj u punom je jeku. Danas se završava drugo kolo grupne faze, a veliki broj reprezentacija radi projekcije kako mogu proći u osminu finala turnira.

Poredak u grupi određuje se po broju bodova. U slučaju da dvije ekipe imaju isti broj bodova, idući kriterij je međusobni omjer.

Isti broj bodova

U slučaju da su dvije ili više ekipa i po tom kriteriju iste, onda se primjenjuje kriterij gol-razlike. No, jeste li znali da je moguće i u grupnoj fazi gledati raspucavanje penala?

Naime, na stranicama Evrospek nogometne federacije (UEFA) stoji poredak kriterija prema kojima se odlučuje konačni poredak na tabeli po grupama.

Kao jedan od kriterija navodi se, vjerovali ili ne, i pucanje penala kojim bi se odlučio poredak. To je propisano pravilnikom koji možete pogledati OVDJE.

Za to je potrebno zadovoljiti nekoliko uvjeta. Prvi je taj da se može dogoditi samo u slučaju kad se odlučuje o poretku između dvije ekipe, a ne više njih (primjerice, kada se zatvara krug između tri reprezentacije s istim brojem bodova).

Drugi kriterij je taj da te dvije ekipe moraju biti izjednačene po broju bodova, gol-razlici i broju postignutih golova. Također, do raspucavanja može doći samo ako te dvije ekipe međusobno igraju u posljednjem kolu grupe i rezultat u 90 minuta je neriješen.

Za razliku od nekih prijašnjih turnira, kada je prvi idući kriterij bio fair-play, odnosno dalje bi išla ekipa koja bi skupila manje žutih i crvenih kartona, na ovom Euru penali imaju prednost ako su zadovoljeni spomenuti preduvjeti.

Nije nemoguće

Kada oni nisu zadovoljeni, gleda se prvo fair-play, a zadnji kriterij je pozicija ostvarena u kvalifikacijama za Euro.

Treba napomenuti da ovakav scenarij nije ni izbliza nemoguć. Naprimjer, neke grupe imaju dva izražena favorita. Zamislimo scenarij u kojima dva favorita u prve dvije utakmice pobijede oba autsajdera.

Uoči zadnjeg kola autsajderi bi imali isti broj bodova (0). Zamislimo da im je ista i gol-razlika uz isti broj postignutih i primljenih golova. Ako ta dva autsajdera u zadnjem kolu remiziraju, raspucavanjem penala bi se odlučilo ko će biti treći, a ko četvrti.

To na drugim reprezentativnim turnirima ne bi bilo važno, ali s obzirom na to da na Evropskom prvenstvu i trećeplasirani iz grupe može proći dalje, u tom scenariju se moraju pucati penali.