oglasio se i vučić

Čeka se odgovor Rusije: Srbija izvezla preko trećih zemalja municiju vrijednu 800 miliona eura u Ukrajinu

Srbija je od početka ruske invazije na Ukrajinu preko trećih zemalja Kijevu izvezla municiju u vrijednosti od 800 miliona eura, otkriva Financial Times.

Navodi da su tiho povećali prodaju municije Zapadu, što u konačnici pomaže obrani Ukrajine, iako nisu podržali sankcije protiv Rusije.

Njihove procjene je predsjednik Aleksandar Vučić djelomično potvrdio, govoreći da neće zauzimati strane u ratu jer se radi o poslovnoj prilici.

"Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Izvozimo našu municiju, ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju, ali imali smo puno ugovora s Amerikancima, Špancima, Česima i drugima. Što oni na kraju rade s tim, njihov je izbor - prenosi Financial Times riječi predsjednika Srbije.

Dodao je da čak i ako zna gdje municija završi, smatra da to nije njegov posao, već osigurati da se municijom rukuje legalno.

"Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi, to su naša slavenska braća - rekao je Vučić, a prenosi britanski portal.

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na "možda period od dvije ili tri godine".