nba legenda

Drama u Los Angelesu: LeBron James spreman za ključni potez. Napušta redove Lakersa i stiže kod Nurkića?

Dok se NBA "vansezona" zahuktava, sve su oči uprte u LeBrona Jamesa i njegovu odluku u vezi s budućnošću u Los Angeles Lakersima.

Prema izvještaju Dana Wolkea iz Los Angeles Timesa, James je spreman odbiti da aktivira svoju opciju u ugovoru s Lakersima vrijednu čak 51,4 miliona dolara za iduću sezonu.

Slobodan igrač

To bi ga učinilo slobodnim igračem prvi put otkako se priključio slavnom košarkaškom klubu iz Kalifornije prije šest godina.

Uprkos tome što uskoro puni 40 godina i ulazi u ono što bi mogao biti posljednji ugovor njegove slavne karijere, James ostaje jedan od najboljih igrača najjače svjetske lige.

Prošle sezone spektakularni krilni košarkaš igrao je ključnu ulogu u vođenju Lakersa do play-offa, s prosjekom od 25,7 poena, 8,3 asistencije i 7,3 skoka po utakmici.

A odluka o raskidu ugovora daje Jamesu značajnu prednost u pregovorima.

Ne samo da može istražiti ponude bilo koje NBA ekipe, već također izboriti da u novi ugovor ugradi klauzulu po kojoj ga klub ne može razmijeniti u neku drugu sredinu bez njegovog pristanka.

Finansijski, James bi zaradio nešto manje ako bi kao slobodan igrač ponovo potpisao ugovor s Lakersima (maksimalno 162 miliona dolara za tri godine), u usporedbi sa 164 miliona dolara, koliko bi zaradio da se odluči i produži saradnju.

Privlačna klauzula

Međutim, privlačnost klauzule o zabrani trejda i fleksibilnost u pregovorima o novom ugovoru mogu utjecati na njegovu odluku.

Dok se špekulira o potencijalnim drugim destinacijama, poput Phoenix Sunsa (klub našeg Jusufa Nurkića), Philadelphia 76ersa, Orlando Magica i Oklahoma City Thundera, sve su oči uprte u Lakerse.

Nedavno angažiranje LeBronovog prijatelja JJ Redicka za glavnog trenera i mogućnost izbora Jamesovog sina, Bronnyja, na nadolazećem NBA draftu sugeriraju da "Jezerani" ostaje favoriti za Jamesove usluge.

Dok se bliži rok (29. juni) u kojem James mora donijeti odluku, NBA fanovi širom svijeta čekaju ishod, spremni vidjeti hoće li zvijezda Lakersa nastaviti svoju legendarnu karijeru u ljubičasto-zlatnom dresu ili će početi novo poglavlje negdje drugo.