vraćanje u normalu

Saznajemo: Do kraja sedmice konkurs za nove članove Upravnog odbora Federalne televizije

Do kraja sedmice bit će raspisan konkurs za nove članove Upravnog odbora Federalne televizije, potvrdio je za Raport član parlamentarne komisije Rasim Smajlović.

Kako nam je kazao, komisija je od imenovanja do danas zasjedala jednom.

"Sjednica je održana prošli četvrtak. Mi nećemo nikoga smjenjivati, njima su mandati već istekli. Mi ćemo raspisati konkurs za popunjavanje tih mjesta. Očekujem da bi konkurs trebao biti raspisan do kraja ove sedmice", rekao je Smajlović za Raport.

Dodaje da su na sjednici odlučili da će tražiti da im se dostave materijali ondje gdje nemaju nikakvih zapreka da raspisujeu konkurse.

"A gdje imamo prepreke da vidimo šta treba uraditi kako bi se zapreke riješile. Hitna nam je Federalna televizija u kojoj 12 godina ne funkcionišu stvari. Ljudima su istekli mandati, direktoru također. Ne znam ni kako oni funkcionišu ni isplaćuju plaće. Tamo je kolaps živi i to nam je gorući problem. To je nešto što ćemo prioritetno rješavati", naglašava Smajlović.

Smajlović: Rješavanje UO FTV nam je gorući problem

Također, navodi, dalje će ići konkursi za Nezavisni odbor za policiju, Odbor za žalbe građana, Agencija za privatizaciju…

"Sve su to stvari koje ćemo gledati u što skorijem vrmenu da rješavamo kako bi vratili te insitutcije u funkciju", rekao je Raportu Rasim Smajlović.

Inače, Federalna televizija više od deset godina ima nelegalno rukovodstvo jer se ranije vlasti nisu bavile ovim problemom. Razlog je što to za njih nije ni bio problem.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH imenovao je krajem maja ove godine komisiju koja će raspisati konkurs za nove članove Upravnog odbora FTV-a. Riječ je o parlamentarnoj komisiji koju čine zastupnici oba doma.

Iz Predstavničkog doma to su Aner Žuljević, Goran Opsenica i Rasim Smajlović, a iz Doma naroda Milan Ševo, Mirnes Bašić i Kristina Petrović.