Za manje od sat vremena na stolu možete imati jelo o kojem ćete, još dok ga jedete, razmišljati kako ga brzo treba ponoviti.
Sastojci:
1 pakiranje lisnatog tijesta
1 vezica mladog luka
300 g špinata
1 čašica kiselog vrhnja
2 jaja
3-4 kašike mlijeka
prstohvat timijana
ribani sir po želji
so i biber
Priprema:
Na ulju kratko dinstajte sitno sjeckani mladi luk. Pred kraj, nakon otprilike 5 minuta, dodajte mu špinat i pustite samo da povene. Začinite timijanom, soli i biberom. Pustite da se ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, jaja i mlijeko, dodajte i ribani sir po želji (ostavite dio i za kraj), začinite soli i biberom. Dodajte mladi luk i špinat. U kalup za pitu stavite lisnato tijesto, izbodite ga viljuškom i pecite na 200 stepeni 10-ak minuta. Izvadite i, ako se dno napuhalo, dodatno ga izbodite pa prelijte smjesom s mladim lukom. Pospite s još malo ribanog sira. Pecite 30-ak minuta na 200 stepeni ili dok ne poprimi zlatnu boju.