brzi recept

Ljetna poslastica: Pita s mladim lukom i špinatom

Za manje od sat vremena na stolu možete imati jelo o kojem ćete, još dok ga jedete, razmišljati kako ga brzo treba ponoviti.

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta

1 vezica mladog luka

300 g špinata

1 čašica kiselog vrhnja

2 jaja

3-4 kašike mlijeka

prstohvat timijana

ribani sir po želji

so i biber

Priprema:

Na ulju kratko dinstajte sitno sjeckani mladi luk. Pred kraj, nakon otprilike 5 minuta, dodajte mu špinat i pustite samo da povene. Začinite timijanom, soli i biberom. Pustite da se ohladi. U posebnoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, jaja i mlijeko, dodajte i ribani sir po želji (ostavite dio i za kraj), začinite soli i biberom. Dodajte mladi luk i špinat. U kalup za pitu stavite lisnato tijesto, izbodite ga viljuškom i pecite na 200 stepeni 10-ak minuta. Izvadite i, ako se dno napuhalo, dodatno ga izbodite pa prelijte smjesom s mladim lukom. Pospite s još malo ribanog sira. Pecite 30-ak minuta na 200 stepeni ili dok ne poprimi zlatnu boju.