Alarmantno

UN upozorava na nestašicu pitke vode u Gazi: Hiljade porodica prisiljene koristiti prljavu morsku vodu

Izraelska vojska od 7. oktobra 2023. godine uništila je 42 bunara i postrojenja za prečišćavanje morske vode

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da su hiljade porodica u Pojasu Gaze prisiljene da koriste prljavu morsku vodu za svakodnevne potrebe.

UNRWA je na društvenoj mreži X upozorio na veliku nestašicu pitke vode izazvanu izraelskim napadima na Pojas Gaze.

U saopćenju se navodi da, posebno tokom ljetnih vrućina, djeca u Gazi moraju čekati u dugim redovima kako bi dobili bar minimalnu količinu vode.

"Hiljade porodica primorane su da se oslanjaju na prljavu morsku vodu za svakodnevne potrebe", navodi se u saopćenju i dodaje da je hitno potreban siguran i nesmetan humanitarni pristup za spašavanje života u Gazi.

Portparol općine Gaza Husnu Mehna 11. juna je rekao da je izraelska vojska od 7. oktobra 2023. godine uništila 42 bunara i postrojenja za prečišćavanje morske vode u gradu Gazi.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.