Pune ruke posla

Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko Distrikta u ovoj godini zabilježila ukupno 183 intervencije

Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko Distrikta BiH od početka godine zabilježila je ukupno 183 intervencije, odnosno gašenja raznih požara na području Distrikta.

Evidentirano je i 87 različitih tehničkih intervencija, te izlazak na dvije intervencije gdje su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko učestvovali u spašavanju ljudskih života u saobraćajnim nezgodama. Pripadnici za suzbijanje akcidentnih situacija imali su ukupno 18 intervencija.

Posebno apeluju na poljoprivredne proizvođače da prije čišćenja parcela provedu sve preventivne mjere zaštite od požara kako ne bi imali nesagledive posljedice po ljude i materijalna dobra s obzirom da je počela i sezona žetve pšenice.

"Apelujem poljoprivednicima da nakon žetve pšenice ne vrše spaljivanje biljnog otpada jer to u svakom slučaju narušava i ekosistem", rekao je Senad Kamenjašević, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko.

On kaže da ukoliko se građani prilikom čišćenja njiva odluče za spaljivanje biljnog otpada, bitno je da spaljivanje isprate do kraja i da sa sigurnošću napuste lokaciju. Savjetuje da se ovakva vrsta spaljivanja otpada ne radi u kasnim poslijepodnevim satima i po izuzetno jakom vjetrovitom vremenu. Ako se radi o većim količinama otpada bitno je da pozovu Profesionalnu vatrogasnu jedinicu koja vrši dežurstvo.

U slučaju potrebe za angažovanjem pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko građani mogu izvršiti dojavu u svakom momentu i zatražiti pomoć putem broja 121 i 123.