nikad žešća kritika

Annalena Baerbock oštro kritizirala izraelsku vladu: Šire strah i užas na Zapadnoj obali i kopaju sve dublje rovove mržnje

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock oštro je u utorak kritizirala izraelsku koalicionu vladu zbog njenih planova za proširenje naselja i kršenja ljudskih prava Palestinaca.

“Dijelovi koalicije izraelske vlade rasplamsavaju tenzije vodeći agresivnu politiku naseljavanja i dugoročno ugrožavaju sigurnosne interese Izraela”, rekla je Baerbock novinarima u Al-Qudsu (Jerusalemu) nakon kraju posjete Izraelu.

Ona je naglasila da sve veće nasilje među doseljenicima širi strah i užas na Zapadnoj obali i kopa sve dublje rovove mržnje.

"Ako se sada legalizuje više naseljeničkih ispostava, to će biti u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali i neodgovoran potez u sigurnosnoj politici”, naglasila je ona.

To je jedna od njenih najjačih kritika do sada na račun koalicione vlade Benjamina Netanyahua, što odražava rastuću frustraciju na Zapadu, jer su izraelski ministri krajnje desnice blokirali nedavne napore za prekid vatre i prijete uspostavljanjem novih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ponavljajući snažnu podršku Njemačke prijedlogu o primirju u Gazi koji je iznio američki predsjednik Joe Biden, Baerbock je rekla da je to "jedina realna opcija" da se pronađe izlaz iz trenutnog zastoja, koji može omogućiti oslobađanje talaca i isporuku humanitarne pomoći civilima Palestincima.

Kritikovala je i kršenje ljudskih prava Palestinaca i podsjetila izraelske vlasti na njihove obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu.

“Snaga Izraela leži u njegovoj liberalnoj demokratiji. Šokantni izvještaji o okrutnim uslovima zatočenja palestinskih zatvorenika u izraelskim logorima i zatvorima ne odgovaraju tvrdnji Izraela da je demokratska i ustavna država”, rekla je Baerbock, dodajući da je to pitanje pokrenula tokom razgovora sa svojim izraelskim kolegama.

Dodala je da su slike rasporeda izraelske vojske u izbjegličkom kampu u Jeninu uznemirujuće i protivrječne principima međunarodnog humanitarnog prava.

"Moraju se brzo i sveobuhvatno istražiti”, dodala je Baerbock.