kanton sarajevo

FUP saopćio nove detalje akcije Omerta: Evo ko je sve uhapšen

U velikoj policijskoj akciji kodnog imena Omerta, koja je provedena na području Kantona Sarajevo, uhapšeno je sedam osoba.

"Danas su policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, realizirali operativno-taktičku akciju kodnog naziva Omerta na području Kantona Sarajevo, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Dodaje se da je na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu izvršen pretres na deset lokacija, te je uhapšeno sedam osoba inicijala M. H. (1992), D. H. (1998), S. H. (1989), E. D. (2002), M. M. (2003), R. G. (1975) i M. K. (1983) zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje navedenog krivičnog djela.

"Prilikom pretresa pronađena je određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, telefoni, sim kartice, te novac, putnička motorna vozila koja su korištena prilikom izvršenja krivičnog djela, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa navedenim krivičnim djelom", ističe se u saopćenju.

Navode sa se navedene osobe sumnjiče da su djelujući kao organizirana kriminalna grupa na području Kantona Sarajevo, duži vremenski period, nabavljale opojnu drogu na ilegalnom tržištu, te je dalje distribuirale s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

"Navedena lica će biti kriminalistički obrađena u prostorijama Federalne uprave policije, te predata u dalju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju provoditi daljnje aktivnosti na navedenom predmetu", kažu iz FUP-a.