Svijet

Tužioci traže pritvor za Navalnog. Moskva odgovorila Zapadu: Bavite se svojim poslovima

Ruski državni tužitelji su od suda za kritičara Kremlja Alekseja Navalnog zatražili 30 dana pritvora, dan nakon što je uhapšen na aerodromu u Moskvi pri povratku u zemlju nakon pokušaja trovanja prošlog ljeta.

Ujedinjeni narodi i zapadne države pozvali su ruske vlasti da odmah oslobode čelnika opozicije, a dio zemalja pozvao je na nove sankcije Rusiji.

Moskva im je odgovorila da se bave svojim poslovima.

Navalni je u videoporuci iz policijske stanice svoje saslušanje prozvao "najvećim stepenom bezakonja" pa je napao ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je krivični zakon bacio kroz prozor.

Kremlj bi kasnije u ponedjeljak trebao komentirati slučaj Navalnog.

Oko 200 njegovih pobornika okupilo se u ponedjeljak ispred policijske stanice na temperaturi od -18 stepeni, tražeći njegovo oslobađanje, prenosi agencija Reuters.

Hapšenje Navalnog naredila je moskovska zatvorska služba jer je prekršio uvjetnu kaznu koja mu je izrečena u slučaju pronevjere za koji disident tvrdi da je namješten.

Sud u Moskvi mogao bi u ponedjeljak odrediti privremeni pritvor Navalnom dok drugi sud ne odluči hoće li 3,5 godina uvjetne kazne biti pretvoreno u zatvorsku kaznu.

Četiri maskirana policajca uhapsila su Navalnog pri provjeri pasoša u nedjelju navečer na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi pri njegovom povratku iz Njemačke gdje je bio prebačen na liječenje nakon pokušaja trovanja novičokom u Rusiji.