Vijesti

Nikšić za Raport o odbijanju žalbe za ponovno brojanje glasova u Mostaru

Sud BiH odbio je sve žalbe stranaka koje su tražile ponovno brojanje glasova u Mostaru. CIK BiH danas je potvrdio rezultate izbora u Mostaru, a odbijanje žalbe najavio je i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec. On je prije nekoliko dana izjavio kako su žalbe SDP-a i Naše stranke (koje su najviše oštećene) neosnovane.

Nermin Nikšić u izjavi za Raport kaže da SDP još nije službeno zaprimio Rješenje suda.

"Prema informacijama koje su objavljene u pojedinim medijima, Sud BiH je odbio žalbu SDP-a BiH i drugih stranaka, jer je navodno žalba zasnovana na pretpostavkama, a ne dokazima.

Ako su ovi navodi istiniti, onda za Apelaciono vijeće Suda BiH krađe u stotinama, pa i hiljadama preferencijalnih glasova, kao i verifikovani slučajevi ogromnog broja glasova umanjenih za liste BH bloka i naših partnera, a uvećanih u korist Koalicije za Mostar, nažalost nisu dokaz. Iako je CIK BiH potvrdio da na svim mjestima na kojim je izvršeno ponovno brojanje tačni rezultati u bitnoj mjeri odstupaju od cifara upisanih u službene zapisnike, to Sudu BiH opet nije dokaz.

Na kraju, da budem do kraja ironičan, mogli su iz Suda BiH pozvati kandidata Prve mostarske partije, kojem je nakon ponovnog brojanja na samo par biračkih mjesta vraćen mandat, da se uvjere da se radi o čovjeku od krvi i mesa, a ne o 'indiciji'", kaže Nikšić za Raport.

Govori da borba za njih nije gotova i da će iskoristiti svako demokratsko zakonsko pravo da zaštite prava građana i političkih subjekata.

"Ova presuda, ako je konačna, nadamo se da je onda i konačni ekser u sanduku trenutnog modela glasanja, koji mora biti ukinut, a uvedene mjere elektronske kontrole i prebrojavanja glasova. Ta odluka i odgovornost je u skladu sa Izbornim zakonom BiH isključivo na CIK-u i očekujemo da ispoštuju to obećanje dato prilikom izbora aktuelnog saziva CIK-a. Što se Suda BiH tiče, iako imamo indicije da u ovom sudu treba da sjede oni koji štite demokratski poredak i zakone ove države, dokazi nažalost govore sasvim suprotno".