recept za opuštanje

SOS protiv stresa: Ove namirnice smiruju živce

tuđim stresom žena pod stresom drži ruke na glavi iza nje na pozadini piše stres

Svima nam je poznat svakodnevni stres. Nažalost, kada se sukobe profesionalni, privatni i porodični stres, duboko udahnuti nije uvijek dovoljno. Na sreću, postoji i kratkoročno rješenje za smanjenje nivoa stresa: hrana za nerve.

Jer neke namirnice su pravi čudesni lijekovi za vašu vlastitu otpornost na stres. Oni opskrbljuju nervni sistem i mozak puno nutrijenata, čine vas budnim i istovremeno osiguravaju uravnotežen um. To znači da ostajemo opušteni čak i u najturbulentnijim vremenima.

Ovsena kaša

Uz porciju zobenih pahuljica za doručak savršeno smo naoružani za naporan dan. Ukusne pahuljice sadrže velike količine vitamina B, koji podržavaju funkcioniranje nervnog sistema. Također pružaju složene ugljikohidrate koji reguliraju nivo šećera u krvi i puno niacina, koji smanjuje umor i povećava performanse. Mješavina također štiti od gladi - koja se često javlja kada ste pod stresom.

Avokado

Bilo na tostu ili u zdjeli: avokado ima puno dobrih masti, uključujući lecitin, koji pospješuju koncentraciju i štite moždane stanice. Takođe je bogat vitaminima B1, B6 i E, kao i folnom kiselinom, kalijumom, magnezijem, gvožđem i bakrom.

Banane

Banana je idealna kao brza užina između obroka. Banane su prava hrana protiv stresa jer ne samo da sadrže vitamin B6, za koji su studije pokazale da je važan za proizvodnju hormona sreće serotonina, već i drugih nutrijenata koji jačaju nerve kao što su magnezij, kalijum i triptofan.

Tamna čokolada

Čokolada je vjerovatno najrasprostranjenija hrana za živce. Razlog tome nije šećer koji sadrži, već kakao. Ovo je bogato aminokiselinom triptofanom, koja se, kao i banane, pretvara u serotonin, hormon sreće. Pored triptofana, kakao sadrži i flavonoide, fitokemikalije koje štite kardiovaskularni sistem i imuni sistem. Infekcije povezane sa stresom stoga nemaju šanse.

Masna riba

Otprilike polovina mozga i nervnog sistema se sastoji od masti. (Zdrave) masti su stoga važne za jake živce. Masne vrste ribe poput lososa, tunjevine ili haringe daju nam visokokvalitetne omega-3 masne kiseline koje slabe i smiruju hormon stresa adrenalin i ujedno povećavaju našu sposobnost koncentracije.

Orasi

Orašasti plodovi su također među najboljim antistres namirnicama. Visok sadržaj vitamina B, kao i magnezija i kalija, čine ih tajnim oružjem protiv psihičkog i mentalnog otpada, oksidativnog stresa i umora. Sadrže i dosta vitamina E, koji djeluje protiv slobodnih radikala u tijelu i na taj način štiti tjelesne stanice. Idealne su i kao užina u pokretu.