Posjetite li Albaniju, svakako trebate isprobati njihovo nacionalno jelo tavë kosi. Riječ je o svojevrsnoj albanskoj verziji musake koje uključuje janjetinu, kuhanu rižu, jaja i mliječne proizvode, a koje se začinjava sa solju, biberom, bijelim ukom i origanom.
U receptu se obično koristi kiselo mlijeko, ali možete se poslužiti i gustim jogurtom poput grčkog.
Ovo jelo popularno je i Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Turskoj. U potonjoj zemlji to jelo poznato je kao Elbasan tava, po istoimenom albanskom gradu.
Sastojci:
- 1,2 kg janjeće plećke
- 600 ml gustog jogurta
- 70 g maslaca
- 70 g riže dugog zrna
- 50 g bijelog brašna
- 4 jaja
- 3-4 čehne bijelog luka
- 1 kafena ašika sušenog origana
- malo naribanog muškatnog oraščića
- biljno maslinovo ulje po želji
- so i biber po želji
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni.
- Zagrijte kašiku putera i kašiku biljnog ulja u većoj zdjeli na visokoj temperaturi.
- Narežite janjetinu na kocke veličine oko pet centimetara. Prepržite meso sa svih strana i stavite sa strane.
- Na istoj masnoći prepirjajte sitno nasjeckani bijeli luk. Pirjajte oko pola minute, pa podlijte s 200 ml vode. Vratite meso u tavu i začinite ga s origanom.
- Kuhajte sve zajedno oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
- Dodajte rižu u smjesu. Posolite i pobiberite po želji.
- Prebacite meso i rižu u vatrostalnu posudu.
- Na tavi rastopite ostatak maslaca, dodajte brašno i dobro promiješajte. Pržite brašno oko dvije minute, a potom ga uklonite s vatre.
- U brašno dodajte jogurt i dobro promiješajte.
- Vratite smjesu na vatru i kuhajte nekoliko minuta.
- Ponovo uklonite smjesu s vatre, pa dodajte jaja, so i biber. Sve dobro promiješajte.
- Dobivenu smjesu prelijte preko mesa i riže.
- Na vrhu naribajte malo muškatnog oraščića.
- Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu rernu oko 45 minuta.
- Pustite da se jelo malo ohladi, pa poslužite sa zelenom salatom.